A délvidéki földikutya élőhelyéért küzdenek a természetvédők

A délvidéki földikutyaTermészetvédelmi terület lett a bajai földikutya-rezervátum. bajai élőhelyének védettMár csak 40 balkáni hiúz élhet a vadonban. természeti területté nyilvánítását kezdeményezte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Földművelésügyi Minisztériumnál. A szaktárcának küldött levélben az egyesület arra kéri Fazekas Sándor minisztert, hogy a délvidéki földikutyaIdén a földikutya lett az év emlőse. élőhelyének megőrzése érdekében a BajaBronzkori és Árpád-kori leleteket találtak a régészek Baja határában. határában található 130 hektár egykor katonai gyakorlótérként használt területet rendeletben nyilvánítsa országos jelentőségű védett természeti területté. A délvidéki földikutya (Nannospalax montanosyrmiensis) MagyarországMegépült a Tapolcai-tavasbarlang új látogatóközpontja. legveszélyeztetettebb gerinces állata. A Természetvédelmi Világszövetség kritériumrendszere szerint kritikusan veszélyeztetettA kihalás szélén áll a világ legritkább és legkisebb delfinje. rágcsáló a Kárpát-medence bennszülött állatfaja. Hazánkban fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. , természetvédelmi értéke egymillió forint – közölte az egyesület az MTI-vel.

foldikutya-2

A bajai populáció 2013 májusában történt felfedezése új esélyt ad a faj hosszú távú megőrzésére, mivel ez – a legújabb felmérések szerint mintegy 200 egyedet számláló – állomány a faj legnagyobbAllure of the Seas - a világ legnagyobb utasszállító óceánjáró hajója. ismert populációja és egyben az egyetlen, amely aktív természetvédelmi beavatkozás nélkül is életképes lehet. Az állomány megőrzése elengedhetetlen ahhoz, hogy szavatolni lehessen a faj fennmaradását, amelynek mindkét számottevő populációja Magyarország területén él. A szakemberek megítélése szerint a faj fokozottan védett jogi státusa nem biztosíthatja a hosszú távú megőrzés lehetőségét anélkül, hogy az élőhely megfelelő szintű területi védettséget ne kapjon. A feltárt bajai élőhely a mindennapokban számos olyan hatásnak van kitéve, amely károsíthatja vagy különlegesElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. esetben meg is szüntetheti azt.

foldikutya-5

A miniszternek eljuttatott kezelési terv tervezete többek között tartalmazza az élőhely természetes állapotának visszaállítását, a területet ért korábbi civilizációs hatások – különösen a katonai tevékenység és az illegális hulladék-elhelyezés – okozta élőhelyrombolás felszámolását, a rehabilitációval érintett területek természetes növényzetének visszaállítását, őshonos és tájra jellemző gyepalkotó fajok telepítését, az ideális természetvédelmi célú földhasználat megvalósítását, elsősorban a legeltetéses állattartás elősegítését.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!