A 10 legismertebb kulturális műemlék

Kába, a mekkai nagymecset

A Kába, a mekkai nagymecset (al-Maszdzsid al-Harám) belső udvarán álló szentélyTanah Lot - gyönyörű tengeri templom Balin. . Nevének jelentése: kocka, kocka alakú építmény. FalA leghíresebb történelmi falak a világ minden tájáról. ának része a fekete kő néven ismert meteoritNégy és fél milliárd éves meteoritot találtak Hollandiában. . A fekete kő köré épült szentély és mecset14 híres kupola a világ minden tájáról. az iszlámA marokkói II. Hassan-mecset. világ legfontosabb vallási műemléke, a muszlim közösség (umma) lelki hazája, a legszentebb hely. A kibla, a muzulmánok imádságának meghatározott iránya a világ minden pontjáról a Kába felé mutat.

Kába, a mekkai nagymecset

Tádzs Mahal

A Tádzs MahalA parlament után a Tádzs Mahalt is megszállják a makákók. az indiai Agrában, a Jamuna folyó partján található mauzóleumMitől sárgul a Tádzs Mahal?. elnevezése, amely valójában egy teljes épületkomplexumot takar, ennek része maga a fehér márvány síremlék is. Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Őt is itt helyezték örök nyugalomra. A hozzá kapcsolódó legendák és történetek révén az örök szerelem emlékműveként is ismert.

Tádzs Mahal

Gízai piramisok

Az egyiptomi piramisokA csodálatos gízai piramisok. a NílusPiramistemető Meroéban. -delta déli végétől Közép-EgyiptomEgy több mint hétezer éves elveszett várost tártak fel a régészek Egyiptomban. déli részéig végigkísérik a folyamvölgyet, annak bal partján. Sem a teljes jobbparton, sem Egyiptom más részein nem jelenik meg, leszámítva a thébai nekropoliszEgy magas rangú pap 4400 éves temetkezési helyét fedezték fel a szakkarai nekropoliszban. néhány archaizáló síremlékét (II. Mentuhotep, I. Jahmesz). Építésük az egyiptomi Ó- és Középbirodalom idejére datálódik (III-XIII. dinasztia), az i. e. 27. századtól az i. e. 19. századig. Az alsó- és felső-egyiptomi sírEgy több mint hétezer éves elveszett várost tártak fel a régészek Egyiptomban. építészeti hagyomány ötvöződött bennük.

Gízai piramisok

Kínai nagy fal

A kínai nagy falA Kínai nagy fal vége. az i. e. 3. század és i. sz. 17. század eleje között KínaEgyedül utazott a repülőn egy kínai nő, míg a vasútállomáson 100 ezren zsúfolódtak össze. északi határán épített erődA Kumbhalgarh erőd és 36 kilométer hosszú várfala. ítményrendszerek összessége, amelynek célja az volt, hogy a földművelő Kínát megvédje az északi nomád törzsek (nagy részben a hunok) támadásaitól.

Kínai nagy fal

Angkor thom

Angkorthom a nagy városKowloon Walled City - a Bűnös város. az angkori romvárosPiramistemető Meroéban. része Kambodzsában. Angkorthom volt a Khmer BirodalomMegcáfolták az Angkor vesztéről felállított korábbi elméleteket. utolsó fővárosa, amely a 12. század végén, VII. Dzsajavarman király és örökösei uralkodása alatt épült. A földi mennyország vízióját életre keltő város falait öt monumentálisMekka a XXI. századi monumentális építkezés útjára lépett. kapu díszíti; a vizesárok fölött átívelő hidak a kapukon túl utakban folytatódnak, amelyek a város belsejébe, annak középpontjában álló Bajon-főtemplomhoz vezetnek. A templomot díszes, fedett folyosók zárják körbe, amelyek tetejéről 49 ,,arcos toronyA legnépszerűbb toronyok a világon. ” emelkedik a magasba. Az enyhén ívelt ajkakkal és lezárt szemhéjak árnyékolta szemekkel megformált sejtelmes mimikájú arcok jelenítik meg a nagyvilág számára AngkorBetiltják az elefánton való túrázást Angkorban. időtlen mosolyát.

Angkor thom

Akropolisz

Az athéni Akropolisz Görögországban található, az ókorból származó épületegyüttes. Az Akropolisz egy meredek, a tetején lapos sziklakő, körülbelül 150 m tengerszint feletti magasságban. Az i. e. 5. században kezdődtek meg azok a munkálatok, amelyek az Akropoliszt fellegvárrá változtatták, amikor a perzsák i. e. 452-ben vereséget szenvedtek a Periklész vezette athéniaktól. Győztes hangulatukban a görögök óriási építkezésekbe kezdtek. A költségeket a déloszi szövetségtől származó hűbéradókból állták.

Akropolisz

Csang Kaj-sek-emlékcsarnok

A Csang Kaj-sek-emlékcsarnok a Csang Kaj-sek emlékére készített emlékmű Tajpejben. Az emlékmű a Szabadság tér keleti végében áll.

Csang Kaj-sek-emlékcsarnok

Potala palota

A Potala palotaAhol nincsenek adók - A Brunei Szultanátus Borneó szigetén. hatalmas épületkomplexuma a Kínai Népköztársaság, Tibeti autonóm tartományában, LhászaElőször köszöntött be a nyár Tibet fővárosában. városáKülönleges, fekete hattyú Győrben. l nyugatra emelkedő sziklás Vörös-domb tetején, 3630 méteres magasságban áll. A lhászai városközponttól nyugatra helyezkedik el, 13 emeletes építmény, magassága megközelítőleg 118 méter, összterülete 130 ezer négyzetméter, és állítólag pontosan 999 szobából áll. A Potala egyszerre erőd, templomKhajuraho templomok, ahol a Káma – szútra megelevenedik. , kolostor Huyan Khong Tu - a kínai Függőkolostor. és iskolaAhol még az iskolapadról is saját maguk gondoskodnak. , a régió politikai és vallási életének epicentruma, a tibeti művészet magas színvonalának csodálatos példája.

Potala Potala

Szabadság-szobor

A Szabadság megvilágosítja a világot, ismertebb nevén a Szabadság-szobor5 monumentális szobor, amiről még biztos nem hallottál. New YorkNew York Top 10 látnivaló. előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A rézből készült szobrot FranciaországAz Eiffel-torony építése. adta az Amerikai Egyesült ÁllamokA Yellowstone Nemzeti Park természeti csodái. függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobrász Frédéric Auguste Bartholdi volt, a belső szerkezet mérnöki munkáit Gustave EiffelAz Eiffel-torony építése. végezte.

Szabadság-szobor

Kék mecset

A Kék mecset vagy Ahmed szultánAhol nincsenek adók - A Brunei Szultanátus Borneó szigetén. mecsetje Isztambul egyik központi mecsete, mely a város Sultanahmet negyedében található. A mecsetet 1609 és 1616 között építették I. Ahmed utasítására. A mecsethez tartozó épületegyüttesben találhatjuk az alapító szultán síremlékét, egy medreszét (iskola) és egy kórházat.

Kék mecset


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!