4 éves lett Asha, a fővárosi állatkert elefántborja, akinek hamarosan kistestvére lesz

Kedden délben, látogatók és a sajtCasu marzu - a nyüves sajt. ó érdeklődésétől kísérve köszöntötték fel a Fővárosi Állat- és NövénykertNevet keresnek a budapesti gorillakölyöknek. munkatársai Ashát, a 2013-ban született elefántborjúArun lett a Fővárosi Állatkertben született kiselefánt neve. t, aki épp Bálint-napján töltötte be negyedik életévét. Az ünnepelt – ahogyan az egy születésnaphoz illik – tortát és egy új játékot is kapott. A különlegesAz eddig ismert legnagyobb tömegű, legsűrűbb szuperföldet azonosították. , kifejezetten az elefántokGyorsabban öregszenek és kevesebb utódot nemzenek a stresszes anyától születő elefántok. szája íze szerint készült tortaDebbi Goard élethű süteményei. alapját azok a tortalapok alkották, amelyeket a galgahévízi Telek Pékség pékjei sütöttek zabból, korpából és lisztből. A tortalapok közé a gondozók réti széna rétegeket helyeztek, úgyhogy a széna alkotta a torta „krémjét”. A díszítés szintén ehető volt, banánból, almából, narancsból és sárgarépából készült. Emellett még egy egé26 generációt klónoztak egy egérből. sz zsáknyi földimogyorót is elhintettek a gondozók az emeletes finomság felszínén. A tortából természetesen nemcsak Ashának, hanem az anyaállatnak, Angele-nek is jutott.

AshaElpusztult Asha, a Fővárosi Állatkert elefántja. felfedezi a születésnapi tortáját (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

A torta mellett a gondozók egy új játékkal is meglepték az ünnepeltet. A gumiabroncsokból összerakott, kiselefántot formázó játékszert kifejezetten úgy készítették el, hogy kellően masszív, „elefántbiztos” legyen. Az új játékot egyébként nemcsak Asha, hanem Angele is kipróbálta. A köszöntéssel egy időben hozták nyilvánosságra, hogy Ashának még az idei évben kistestvére fog születni. Ismét vemhesVemhes állatok a röntgen alatt. ugyanis Angele, az anyaállatÁllatok "áldott állapotban". . Az örömteli hírt dr. Sós Endre, az állatkert vezető állatorvosa jelentette be, aki elmondta azt is, hogy a nőstény elefánttól vett vérminták laboratóriumi elemzése alapján már múlt tavasz óta nyomon követik a vemhességÁllatok "áldott állapotban". alakulását. Az Angele méhében fejlődő magzat jelenleg 40-50 centiméteres lehet. Az elefántoknál a vemhesség nagyjából 22 hónapnyi időt vesz igénybe, így a kicsi világra jövetelére késő ősszel lehet számítani.

asha-2Forrás: zoobudapest.com

A Fővárosi Állat- és Növénykert másfél évszázados története során eddig összesen hat alkalommal sikerült az ázsiai elefántok eredményes szaporítása. Angele és Assam, a két jelenlegi tenyészállat kapcsolata tenyésztési szempontból már eddig is gyümölcsözőnek mondható, és remény van arra, hogy a jövőben is rendszeresen lehet majd számítani újabb elefántborjak születésA ló magzat fejlődése. ére. Az elefántok állatkerti tartása több szempontból is fontos. Bemutatásuk egyrészt oktatási, ismeretterjesztő szempontból bír jelentőséggel. Másfelől az ázsiai elefántElpusztult Asha, a Fővárosi Állatkert elefántja. veszélyeztetett fajnak számít, és az állatkertek tevékeny szerepet tudnak vállalni a faj védelmében. Ehhez az állatkerti szaporítás is hozzájárulhat, de még ennél is nagyobb a jelentősége az állatkerti kutatásokból származó eredményeknek, amelyek a vadonbeli állományok védelmében is felhasználhatók. Ilyenek például az elefántok egyes vírusos megbetegedéseinek gyógyításával kapcsolatos kutatások, a kis létszámú, egymástól elszigetelt népességek fenntartására vonatkozó tapasztalatok, vagy éppen a mesterséges termékenyítés módszereinek kidolgozására irányuló erőfeszítések. A Fővárosi Állat- és Növénykert „elefántos” szempontból is az állatkerti világháA göndör szőrű lovak. zat elismert intézményének számít.

asha-3Forrás: zoobudapest.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!