30 év után szuperholddal “egybekötött” teljes holdfogyatkozás várható szeptember végén

Több mint 30 év után szuperholdA nap képe - Holdfelkelte. dal “egybekötött” teljes holdfogyatkozásEgyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. figyelhető meg szeptember 28-án hajnalban. Szuperholdról akkor beszélhetünk, amikor égi kísérőnk ellipszis alakú pályáján haladva teliholdkor perigeumba kerül, azaz ekkor ér a Földhöz legközelebb. Ilyenkor csaknem 50 ezer kilométerrel kisebb távolság választja el bolygóHét bolygó, ahol lakhatnánk is!. nktól, mint apogeumkor, azaz a HoldÉletre alkalmas lehet a Szaturnusz egyik holdja. pályájának a Földtől legtávolibb csücskén. A közelségnek köszönhetően az égitest az apogeumkor megfigyelhető teliholdhoz képest 14 százalékkal nagyobbnak tűnik és 30 százalékkal fényesebben ragyog az égbolton – olvasható a NASAAz Endeavour űrsikló utolsó útja. honlapján.

Szuperhold

“A valóságban semmi fizikai különbség nincs a teliholdak között, csupán szeptember végén nagyobbnak és fényesebbnek fog tűnni” – magyarázta Noah Petro, a NASA Goddard Űrközpontjának munkatársa. Mint az amerikai Holdkutató (Lunar Reconnaissance Orbiter) projekt helyettes vezetője rámutatott, sokkal nagyobb szenzáció, hogy a szuperhold egy holdfogyatkozással esik egybe, amikor égi kísérőnket több mint egy órára “elnyeli” a FöldAttenborough és bolygónk csodái - hazánkban is vettek fel jeleneteket a lenyűgöző természetfilmhez. árnyéka. Mint a NASA szakértője kifejtette, az “egyszerű” holdfogyatkozások meglehetősen gyakoriak, hiszen évente átlagosan kétszer fordulnak elő, a 21. században pedig 228 alkalommal vetül bolygónk árnyéka az égitestre. A szuperhold és a holdfogyatkozás egybeesése viszont rendkívül ritka jelenségEgyszerre lesz szuperhold, kék hold és teljes holdfogyatkozás. : legutóbb 1982-ben történt ilyen, a következőre 18 évet, 2033-ig kell várni.

VIDEÓ:

Mint a Magyar CsillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászati Egyesület honlapján, valamint az eumet.hu hírportálon olvasható, a teljes holdfogyatkozásAz évszázad leghosszabb teljes holdfogyatkozásában gyönyörködhetünk. Európa egész területén, így Magyarországon is megfigyelhető lesz, emellett az égi “színjátékot” élvezhetik Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint a Közel-Keleten is. A félárnyék közép-európai idő szerint hajnali 2:11-kor érinti a Holdat, de jelenléte csak fél órával később válik láthatóvá. A Hold 3:07-kor kezd belépni az árnyékba, és 4:11:10-kor tűnik el teljesen benne, a fogyatkozás maximuma 4:47-kor lesz.

Égi kísérőnk 5:23-kor kezd kilépni a Föld árnyékából, amely bő egy óra alatt vonul le a Hold felszínéről, 6:27-kor hagyja el azt teljesen. A félárnyék halvány szürkés jelenléte azonban még fél órán át észlelhető lesz a Hold korongján. A teljes holdfogyatkozás 1 óra 11 perc 55 másodpercig tart, a totalitást megelőző, valamint az azt követő részleges holdfogyatkozással a jelenség időEgy másodperccel hosszabb lesz a holnapi nap. tartama 3 óra 20 perc. A következő, MagyarországÁtadták az ország legnagyobb naperőművét Pakson. területéről is megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra 2018. július 27-ig kell várni.

Szuperhold

Forrás: MTI, eumet.hu, mcse.hu, nasa.gov

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!