21 milliárd kilométerre jár a Földtől a Voyager 1 űrszonda

Negyven évvel útnak indítása után a Földtől mintegy 21 milliárd kilométeres távolságban jár a VoyagerÜzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. –1. A NASASzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity. űrszondája az emberiség legtávolabb jutó misszióA Holdra és a Marsra vezető missziókat készíti elő a Nemzetközi Űrállomás új legénysége. ját teljesíti. 1977. szeptember 5-én indították útnak a floridai Cape Canaveralból a Voyager–1-et, a világ első űrhajóját, amely átlépett a csillagközi térbe, túljutott a helioszféra határán, vagyis elhagyta azt a régiót, amelyben a Napból kiáramló részecskék, a napszél összetevői vannak túlsúlyban. “Kutatói szempontból a Voyager számomra az űrkutatás Apolló 11-e volt, és az is maradt a mai napig” – mondta Thomas Zurbuchen, a NASA munkatársa.

A Voyager–1 indítása (Forrás: NASA)
Forrás: NASA/JPL 

A Voyager–1 testvérszondáját, a Voyager–2-t két héttel korábban indították útnak. Teljesítményében kissé elmarad a rekorder szondáIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l, kiindulópontjától mintegy 17 milliárd kilométerre jár. Az “ikrekÉrdekes eredményeket hozott a NASA ikerkutatása - így működik a szervezet a világűrben. ” tudományos célja a NaprendszerA Naprendszer első "állandó bevándorlója" a menetiránnyal szemben keringő aszteroida. külső bolygóEgy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok. inak – a Jupiternek, a Szaturnusznak, az Uránusznak és a Neptunusznak – a megfigyelése volt. Eredeti küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. üket 1989-ben befejezték, de azóta is száguldanak tovább. Arra az esetre, ha idegen civilizációk találkoznának a földi hírvivővel, a Voyager-ikrek egy-egy arannyal bevont lemezt visznek magukkal. A korong címe A FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. hangjai.

Az aranylemez behelyezése a Voyager-1Üzenetet küld a NASA a 40 éve útnak indított Voyager-1 űrszondának. -be (Forrás: NASA)
Forrás: NASA/Wikimedia Commons
Forrás: NASA

Bár a Voyager–1 indult másodikként, gyorsabban halad. 2012. augusztus 25-én lépett át a csillagközi térbe. Becslések szerint a Voyager–2 ezt a határt a következő években lépi át – mondta el Suzann Dodd, a Voyager-projekt vezetője. Hozzátette: az ikerszondák “olyan egészségesek, amennyire a nyugdíjasok lehetnek, mindkettőjüknél kialakultak különböző betegségek az évek során”.

Az ikerszondák a projekt során megközelítették a Szaturnuszt és a Jupitert, többek közt vizsgálták a bolygók légkörMeglepte a tudósokat a Jupiter légköre. ének összetételét, szerkezetét, meghatározták tömegüket és alakjukat. A négy gázbolygó meglátogatásával járó Grand Tour (Nagy utazásA 15 legnagyobb luxus óceánjáró hajó. ) elnevezésű program keretében a Voyager–2-nek sikerült fényképeket készítenie az Uránuszról és a Neptunuszról is. “A Voyager sok szempontból valóban az emberiség legnagyobbra törő felfedezőútja” – fogalmazott Ed Stone, a Voyager kutatója.

A JupiterBizonyítékot találtak rá, hogy gejzírek törnek elő a Jupiter egyik holdján. a Voyager–1 felvételén (Forrás: NASA)
Forrás: NASA


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!