Zöldre festették a Chicago folyót a Szent Patrik napi ünnepség miatt

Kezdetét vette az amerikai írek hagyományos ünnepének, a Szent Patrik napnak az előkészülete. A fesztivált minden évben március 17-én tartják Írország védőszentjének tiszteletére és a hagyományhoz már régóta hozzátartozik a Chicago folyó megfestése is.

3

Az írek nemzeti ünnepe azért erre a napra esik, mert a hagyomány szerint Patrik ekkor halt meg. Írországon kívül több országban is felvonulásokkal ünnepelnek, így Kanada több részén, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, Új-Zélandon és az Egyesült Államokban is.

A legextravagánsabb megemlékezést azonban a szeles Chicagóban tarják, ahol a hagyományhoz már régóta hozzátartozik a Chicago folyó megfestése is, amit ezrek figyelnek a partról.

4

A folyót első ízben 1962-ben festették zöldre az ír védőszent halálának évfordulóján, aki – igazság szerint nem ír volt, hanem walesi anyanyelvű skót. Patrikot tizenhat évesen ejtették foglyul, Írországba került rabszolgaként; megkeresztelkedett, majd megszökött, és később hittérítőként tért vissza az országba, hogy annak első püspöke legyen. Három évtized leforgása alatt katolizálta a teljes szigetet.

1

A város folyóját egy növényi alapú porfestékkel színezik neonzöldre. A nagy attrakció nem is olyan költséges, mindenesetre annál látványosabb. A nagyjából 16 ezer forintnak megfelelő összegbe kerülő festékkel a hajósok ötórányi oda-vissza hajózás nyomán készen is vannak a Szent Patrik-napi látványossággal.

Videó a folyó festéséről


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!