Visszaadta az Atlanti-óceán a 33 éve eltűnt strandot

Harminchárom évvel azután, hogy heves viharok a tengerbe mosták az írországi Achill-szigeten fekvő Dooagh település strandját, az áprilisi dagályok annyi homokot hordtak a térségbe, hogy újraépítették a közkedvelt homokos partszakaszt. Az Írország nyugati partjainál fekvő Achill-szigetek 300 méteres homokos strandja az 1984-ben pusztító heves viharok nyomán vált sziklás, köves partszakasszá.

Fotó: Sean Malloy/Achill Island Tourist Office
Fotó: Achill Island Tourist Office

A helyi lakosok áprilisban észlelték, hogy az Atlanti-óceán visszaépítette strandjukat, több tonna homokot sodorva a partra. “Ez nagyon jelentős számunkra” – idézte a The Irish Times napilap Sean Molloyt, az helyi idegenforgalmi iroda illetékesét, aki azt mondta, annak idején a népszerű strand négy szállodát és számos vendégházat “tartott el” a mintegy 2600 ember lakta szigeten. “Achillnak már öt kékzászlós – jó vízminőségű – strandja van, most reméljük, hogy egy hatodikat is kékzászlóval fognak jutalmazni” – mondta.

Fotó: Sean Malloy/Achill Island Tourist Office
Fotó: Sean Malloy/Achill Island Tourist Office

Achill-sziget Írország legnagyobb part menti szigete, része annak az Atlanti-óceán menti turisztikai ösvénynek, amely az ország déli részétől húzódik északnyugatra, és amely számtalan turistát vonz az Európai Unió leggyorsabban növekvő gazdaságában.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!