Veszélyben van a Húsvét-sziget különleges kultúrája

A rapanuik által készített óriás kőszobrairól ismert Húsvét-sziget népszerű turista célponttá vált az utóbbi években, ám mások mellett éppen a turisták azok, akik veszélyeztetik a sziget jólétét. A chilei hatóságok ezért úgy döntöttek, hogy korlátozzák a számukat.

Forrás: TravelingOtter/flickr 

A Chilétől mintegy 3500 kilométerre keletre, a Csendes-óceánban elterülő sziget 1888 óta áll chilei közigazgatás alatt. 2007-ben egy közigazgatási reform keretében különleges területté nyilvánították. Márciusban a kongresszus megszavazta, hogy korlátozzák a szigetre látogató chileiek és turisták számát és az általuk ott eltöltött időt is. A korlátozás augusztus elsejétől lép életbe, az új rendelkezés értelmében a kontinensről érkező chileiek és a turisták az eddigi 90 nap helyett csupán 30 napot tölthetnek el a szigeten.

Forrás: Wikimedia Commons/Bjørn Christian Tørrissen/bjornfree.com

„A külföldiek megszállják a szigetet” – mondta az AFP francia hírügynökség tudósítójának Pedro Edmunds, a sziget önkormányzatának vezetője.

A 2017-ben végzett népszámlálás szerint 7750 ember él a Húsvét-szigeten, ami majd kétszerese a néhány évtizeddel ezelőttinek, amikor meg nem volt turistaáradat és az azt kísérő idegenforgalmi ingatlanfejlesztés. Edmunds szerint a turisták kárt okoznak a népi sajátosságoknak, a sziget ezeréves kultúrája változik, és nem jó irányban. A kontinensről új, nem pozitív szokások szivárognak be. A bűnözés és a családon belüli erőszak növekszik. Nemcsak a kontinensről érkező chileiek jelentenek problémát, a növekvő turizmus károsítja a környezetet.

Forrás: Wikimedia Commons/Horacio_Fernandez

Minden alapvető szolgáltatásra, például a hulladékkezelésre nagy nyomás nehezedik – mondta Ana Maria Gutierrez, a helyi kormány környezetvédelmi tanácsadója. Egy évtizede a szigeten évente fejenként másfél tonna hulladék keletkezett, ez mára 2,5 tonnára nőtt egy olyan lakossággal, ami alig tesz valamit az újrahasznosításért. „Ami a környezetet illeti, a sziget nagyon törékeny” – hangoztatta Gutierrez.

Az új törvény szigorúbb előírásokat tartalmaz azok számára, akik a kontinensről érkezve a szigeten akarnak élni. Turisták esetében érkezéskor be kell mutatni a szállodafoglalást, vagy a helyiektől kapott meghívást.

Edmunds azonban elégtelennek tartja az új szabályokat, ő teljes tilalmat rendelne el új lakosok betelepülésére. Ám úgy véli, hogy a törvény jó kezdetet jelenthet. A rapanuiak a polinézek rokonai, míg a chileiek többségének, több mint 90 százaléknak, európai ősei vannak.

Cikkajánló: A Húsvét-sziget legendás szobrai és ami alattuk rejtőzik


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!