Vemhes bálna teteme sodródott partra Szardínián – műanyagszeméttel volt tele a gyomra

Huszonkét kiló műanyaghulladékot találtak egy Szardínia északkeleti részén partra vetődött és elpusztult bálna gyomrában. A nyolc méter hosszú nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) Porto Cervo híres strandján, a Cala Romanticán sodródott partra.

A vemhes tengeri emlősben egy 2,4 méteres magzatot is találtak a vizsgálatát végző természetvédelmi szervezet szakemberei. A műanyagszemét az állat gyomrának kétharmadát foglalta el.

Forrás: SEAME Sardinia
Forrás: SEAME Sardinia

“Rémisztő volt látni, hogy az emlős gyomra tele volt műanyaggal. Ennek a cetnek a halála is bizonyítja, hogy rendkívüli méreteket ölt a Földközi-tenger szennyezettsége” – jelentette ki Luca Bittau, a SeaMe olasz környezetvédő szervezet biológusa.

PORTO CERVO, 28 marzo 2019. Oggi abbiamo lavorato tutto il giorno per lo spiaggiamento di un capodoglio di circa 6 metri…

Közzétette: SEAME Sardinia – 2019. március 28., csütörtök

 

Az ámbráscet gyomrából kiszedett szemétben akadt kábelburkolat, összegabalyodott halászháló, műanyag tányér és bevásárlószatyor, továbbá egy mosóporos zacskó, amelyen még jól olvasható volt a márkanév és a vonalkód. A WWF nemzetközi zöldszervezet szerint a műanyag jelenti az egyik legnagyobb veszélyt a tenger élővilágára, az elmúlt években egyre több bálna halálát okozza a világon. A nagy, más néven óriás ámbráscet kihalófélben van a Földközi-tengerben.

WARNING: GRAPHIC CONTENT

The pregnant sperm whale had 22 kilograms of plastic in its stomach.

Közzétette: 7 News Australia – 2019. április 1., hétfő

 

Az ámbráscet az akár 20 méteres hosszúságával a legnagyobb a fogascetek között. Rendszerint nagy családokban élnek, amelyek több borjas nőstényből és az őket vezető hímből állnak. A nagy ámbráscetek rendkívül érzékeny, víz alatti hanglokátorrendszerük segítségével sok kilométeres körzetben tájékozódnak, és tartják a kapcsolatot. A mélytengerek sötétjében zsákmányaikat, a nagy tintahalakat is így kutatják fel. Táplálékát a mélyből szerzi, ahol másfél órát is merülhet.

Forrás: Gabriel Barathieu/Wikimedia Commons/Oregon State University

Hatalmas, majdnem derékszögben metszett fejéről ismerhető fel, amely egészen rendkívüli külsőt kölcsönöz neki. Kilégzéskor 2-5 méteres párafelhőt lövell oldalra és előre, erről akkor is egyértelműen meghatározható, ha maga az állat nem is emelkedik ki eléggé a vízből. Akár 80 évig is élhet. Intelligenciájáról elég keveset tudunk, de a profi búvárok szerint legalább olyan intelligensek, mint a delfinek.

Forrás:  Wikimedia Commons/Geckochasing


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!