Van egy jó ötlete? – A fenntarthatóság jegyében itt az Energy Globe Awards!

Van egy jó zöld ötlete? Szeretne többet tenni a környezetért? Fontos Önnek a Föld jövője, és elképzelése megvalósításához támogatásra lenne szüksége? Az E.ON szervezésében ismét megrendezik az Energy Globe nemzetközi verseny magyarországi fordulóját, melyre fenntartható, energiatudatos és zöld kezdeményezésekkel lehet pályázni 2019. április 14-ig.

Forrás: E.ON

Az 1999-ben indult Energy Globe Award mára a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseményévé, az energiavilág “Oscar-díjává” nőtte ki magát. A versenyeket 177 országban – köztük hazánkban – rendezik meg évről évre, a pályaműveket elismert szakértők bírálják el. Az elmúlt időszakban is rengeteg ötlet valósult meg az Energy Globe Award-nak köszönhetően, íme néhány, a teljesség igénye nélkül:

Reborn home” (Kistelegdi 2008 Építész-Tervező Kft., Átfogó nyertes) – A lakóház, ami több energiát termel, mint fogyaszt:

Zöld Matek” (Burgmann Nóra, Egyéni kezdeményezés kategórianyertes) – Egy környezeti nevelést matekfeladatokkal ötvöző blog:

Zöld Út Falufejlesztési Program Nagypáliban” (Önkormányzat kategórianyertes) – Élen a megújuló energiaforrások használatában:

Magánszemélyek, önkéntes csoportok, szervezetek, iskolai és egyetemi csapatok, önkormányzatok és vállalatok egyaránt indulhatnak a megmérettetésen: a szervezők olyan szemléletformáló közösségi kezdeményezéseket, fenntartható életmódot segítő ötleteket, vállalati- illetve önkormányzati megoldásokat és üzleti modelleket várnak, amelyek a jövő generációjának szemléletformálását, a fenntartható működést, a környezetvédelmet, valamint az innovatív energiafelhasználást, a megújuló energia használatát célozzák.

Kategóriák (Pályázók köre/Pályázati cél/Nyeremény)

  • Vállalat kategória – Vállalatok, kkv-k / Energia- és környezettudatos kezdeményezések / 500.000 forint értékű nyeremény
  • Önkormányzat kategória – Önkormányzatok / Energia- és környezettudatos kezdeményezések / 3.000.000 forint értékű fejlesztési támogatás
  • Jövő generációja kategória – Szervezetek / Szemléletformáló programok fiataloknak / 500.000 forint értékű okoseszköz csomag
  • Épület kategória – Építészeti irodák, kivitelezők / Fenntartható, energiatudatos épület megvalósítása / 1 millió forint értékű projekttámogatás
  • Egyéni kezdeményezés kategória – Magánszemélyek / A pályázó saját háztartásában, környezetében végrehajtott fenntartható beruházás, átalakítás, egyéb egyéni kezdeményezés / egy elektromos robogó és 500.000 forint értékű kiskereskedelmi élelmiszer ajándékutalvány
  • Ötlet kategória – Induló cégek vagy már működő vállalkozások / Smart home és smart city megoldások; e-mobilitás; fenntartható energiatermelés; energiahatékonyságot javító megoldások / Továbbjutás az E.ON düsseldorfi “agile accelerator launchpad” tréningjére
  • Átfogó nyertes – 100% elektromos Nissan LEAF gépjármű 1 éves ingyenes használata
Forrás: E.ON

Az „Ötlet” kategória különleges lehetőséget kínál start-up-oknak, fiatal vállalkozóknak és egyetemi csapatoknak: a nyertes egy düsseldorfi start-up tréningen vehet részt. Ennek révén akár egy 10.000 eurós támogatással járó, 3 hónapos, düsseldorfi üzletfejlesztési programba is továbbjuthat, esélyt kapva a nyugat-európai piacok meghódítására.

A szervezők 2019 őszén ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki a nyerteseket. A kategóriák győztesei értékes nyereményt (pl. okoseszköz csomagot, anyagi támogatást, ajándékutalványt) kapnak a díj mellé. A verseny fődíja egy 100%-ban elektromos Nissan LEAF autó egyéves, ingyenes használata.

A magyarországi forduló győztesei egy nemzetközi döntőbe jutnak tovább, ahol Föld, Víz, Tűz, Levegő és Ifjúság kategóriában osztanak ki díjakat. A nyertesek egy 10 000 eurós nyereményalapból kapnak támogatást projektjeik megvalósításához. A díjak átadására díszvendégek (politikusok és művészek) jelenlétében kerül sor, és több országban is közvetíti a televízió.

Jelentkezés, és további információk: E.ON Energy Globe 

Forrás: Zöldunió  (X)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!