Valóban ismerjük a klímaváltozást, illetve azt, ami mögötte áll?

A klímaváltozás egy olyan terület, amiről sokan rendelkeznek saját véleménnyel. Ezek sok esetben inkább meggyőződések, mintsem valódi tudományos eredményeken alapuló információk. Bár már általános iskolában megtanuljuk, hogy a fák szén-dioxidot kötnek meg, de sajnos a nagy egészet nem ismerjük vagy nem értjük.

A legjobb energia az, amit nem is kellett előállítani

Mai modern társadalmunk fenntartásához rengeteg energiára van szükségünk. Ezt valamilyen módon elő kell állítanunk. Ezt megtehetjük környezetszennyező módon vagy odafigyeléssel, megújuló energiát használva.

Mégis a legjobb energia az, amit nem is kellett előállítani! Ennél környezetkímélőbb megoldás nincs. Minél többen megértik ezt, annál többen tudnak tenni a környezetkárosító, klímaváltozást előidéző és felgyorsító túlzott energiaéhséggel szemben. Érdemes az EnergyHub cégcsoport esettanulmányait átnézni, ahol számos kiváló energetikai megoldással találkozhatunk, melyek jelentősen csökkenthetik egy-egy épület vagy cég energiaigényét.

Klímaváltozás: látnunk kell az öszképet!

Sajnos mai napig sok esetben leegyszerűsítjük a problémát. Olykor szimplán egyenlőségjelet teszünk a klímaváltozás és a szén-dioxid kibocsátás közé, azonban ez helytelen megállapítás. Természetesen a szén-dioxid kibocsátásának csökkentése is nagyon fontos, azonban ezzel még a fenntarthatóság nincs biztosítva.

Ahhoz, hogy fenntarthatóan tudjunk élni a Földön, az emberek és a környezet között meg kell teremtenünk az egészséges egyensúlyt. Sajnos a természeti erőforrásokra úgy tekintünk, mint valamire, amit mindenképp ki kell aknáznunk. Azonban az a szint, amennyire napjainkban kihasználjuk a bolygónkat, a Föld mint élő rendszer számára már elviselhetetlen. Ennek eredménye a klímaváltozás és az ökoszisztéma felborulásának, pusztulásának a kezdete.

Óriási gondok vannak a különböző élő rendszerek pusztulásával: erdők, lápvidékek, füves puszták, stb. A vízkörforgás zavarai és a talaj pusztulása is a mindennapjaink részévé váltak, ráadásul mindezen folyamatok komoly hatással vannak egymásra is, és felgyorsítják a teljes folyamatot.

Van bármi megoldás a klímaváltozásra?

Komoly feladat, összehangolt munka kell hozzá, de bíznunk kell benne, hogy van rá megoldás!

Visszatérve a szén-dioxid kibocsátásra, a regeneratív mezőgazdaság megoldást jelenthet a problémára. Lényegét tekintve takarónövényzetet és évelőket használva csupasz talaj nélkül, rotációs legeltetést alkalmazva, talaj- és ökoszisztéma-építő hatás érhető el. Jelenleg körülbelül 4 milliárd hektár föld van takarmánytermesztésre és legeltetésre használva, ami elég is lenne minderre.

Mi a probléma?

A legnagyobb gond az, hogy nem erre vagyunk berendezkedve. A változás pedig rövid és akár középtávon is fájdalmas lehet sokak számára. És akkor még mindig csak a már említett szén-dioxid kibocsátásról beszélünk, ami közel sem egyenlő a klímaváltozással.

Meg kell értenünk, hogy a természettel együtt kell éljünk, külcsönösségre törekedve!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!