Vadorzók végeztek Kenya fehér zsiráfjaival

Vadorzók végeztek Kenya egyetlen hófehér zsiráfnőstényével és borjával a Szomáliával szomszédos Garissa megye egyik természetvédelmi területén. Az Ishaqbini Hirola rezervátum vadőrei hosszú keresés után akadtak rá a tetemekre.

„Elpusztításuk nagy csapás a közösségnek, amely óriási erőfeszítéseket tett az egyedülálló vadak védelmében, de egyben figyelmeztetés is, hogy nem hagyhatjuk abba” – írta közleményében Mohamed Ahmednoor, a rezervátum igazgatója. Mint írta, fegyveres orvvadászok ölték meg a nőstényt és borját, amelyek világhírt hoztak az országnak és turistákat vonzottak az északi határ menti megyébe.

A rendkívül ritka nőstényt 2017-ben fedezték fel és a szakértők megállapították, hogy szőre színét ritka genetikai rendellenesség, a leucizmus okozza, mely gátolja, hogy a bőrsejtek pigmentet termeljenek. A nősténynek tavaly augusztusban fehér hím borja született, ezzel háromra nőtt az ismert kenyai fehér zsiráfok száma.

„A támadás után már csak egyetlen fehér zsiráf maradt, egy bika. Nagy veszteség a genetikai kutatások számára és a turistáknak is” – írta Ahmednoor. A becslések szerint Kenyában majdnem 29 ezer zsiráf él, fennmaradásukat betegségek, az orvvadászat, élőhelyük zsugorodása és a klímaváltozás is fenyegeti.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!