Vadmacskát engedtek szabadon a Bükki Nemzeti Park szakemberei

Ritka eseménynek lehettek részesei a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága alá tartozó Tarna-Lázbérc természetvédelmi tájegység munkatársai, nemrég ugyanis egy vadmacskát engedtek vissza a természetbe. Október 8-án bejelentés érkezett Sajómercséről, miszerint az éjszaka folyamán egy telephely baromfiudvarán felállított ládacsapdával egy vadmacskát fogtak. A MachoMercse Kft. telepén azért került sor a csapda kihelyezésére, mert a szárnyasokat napok óta dézsmálta valami, s szerették volna a tettest megfogni. Elsősorban rókára számítottak, de meglepetésükre egy jókora vadmacska került a kelepcébe.

Forrás: BNPI

Az elszenvedett veszteség ellenére fel sem merült, hogy az állatban kárt tegyenek, azonnal értesítették a területileg illetékes természetvédelmi őrt, aki a vadmacskát elszállította. A ritka ragadozó szabadon engedésére aztán a lakott területtől távol került sor. A vadmacska hazánkban veszélyeztetett állat, fokozottan védett, természetvédelmi értéke: 250 000 Ft. Legnagyobb problémát számára élőhelyeinek zsugorodása, az elkóborló házimacskák hordozta betegségek és a velük való hibridizáció jelenti.

Forrás: BNPI

A vadmacska Európában, Ázsia nyugati részén és Afrikában honos. Természetes környezetében a vadmacska különböző élőhelytípusokon is megél, de főleg a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőségeket kedveli. Kisemlősökkel és madarakkal táplálkozik, de megeszi a halakat, hüllőket és az ízeltlábúakat is. Míg háziasított alfajának, a házi macskának rengeteg alak- és színváltozata van, a vad egyedek színe mindig szürkésbarna.

Hossza (farokkal együtt) 80–110 cm, súlya évszakonként és nemenként különböző, de általában 4–7 kg között van. A vadmacska különösen félénk, óvatos állat. Kerüli a településeket és az ember által bolygatott, háborított helyeket. Magányosan él, s az egyedek territóriumának nagysága főleg a táplálékmennyiségtől függ.

Forrás: Wikimedia Commons/Michael Gäbler 

Az európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) külső megjelenésre sokkal zömökebb testalkatú, mint a sivatagi macskák vagy a házi macska és jóval vastagabb, tömöttebb bundája van, de legfőbb ismertetőjegye az elejétől a végéig egyformán vastag farka, melyen 5-7 fekete gyűrű található, és a csúcsa mindig tompán végződik.

Forrás: Wikimedia Commons/ZOO Děčín/Alena Houšková
Forrás: Wikimedia Commons/Michael Gäbler


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!