Vad Kongó

Utazzon végig a világ második legnagyobb vízhozamú folyója mentén, és ismerje meg Afrika szívének lenyűgöző élővilágát! A Nat Geo Wild VAD KONGÓ című kétrészes minisorozatában eget elsötétítő denevérrajok, az oxigént a levegőből nyerő tüdőshalak és kétmázsás gorillák közt törjük az utat a zambiai forrástól az atlanti-óceáni torkolat felé.

Vad Kongó

A 4700 kilométer hosszú Kongó a világ egyik legjelentősebb folyója: Afrikában csak a Nílus hosszabb nála, vízhozam tekintetében pedig “világbajnoki ezüstérmes” Amazonas mögött. Igazi jelentősége mindazonáltal nem a hosszában vagy a vízhozamában áll, hanem sokkal inkább az általa és mellékfolyói által öntözött-átszőtt terület ökológiai gazdagságában: a Kongó-medence a Föld második legnagyobb esőerdeje, melyben – nem kis részben a Kongónak köszönhetően – számtalan olyan növény- és állatfaj él, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon.

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

A NatGeo Wild kétrészes minisorozata a forrástól egészen torkolatig végigköveti a folyó útját, gyönyörű felvételek segítségével az általa átszelt mocsarak, lápvidékek és esőerdők élővilágát is elénk tárva. Lebilincselő utazásunk Zambia északi részén kezdődik, ahol az aprócska, még éppen hogy csak megszületett folyót Chambeshi néven ismerik a helyiek. A folyó ezen a vidéken hiába növeli a vízhozamát folyamatosan, hisz hamarosan beletorkollik az őt vize 90%-ától megfosztó Bangweulu-mocsárba, amely mocsárvidék halállománya 50 ezer zambiai mindennapi betevőjét biztosítja.

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

A későbbi Kongó Luapula néven hagyja maga mögött a mocsarat, s ismét jelentéktelen, önmagát kereső folyócskaként kanyarog tovább a Kongói Demokratikus Köztársaság felé; hogy azután a régió trópusi esői által táplálva, a Boyoma-vízesést követően hajózhatóvá váljon és – immár Kongóként – a világ egyik leghatalmasabb folyamává nője ki magát. A két részes sorozat lebilincselő felvételeken mutatja be a Kongót és élővilágát.

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Vad Kongó
Fotó: National Geographic

Az epizódok tartalmából:

Szörnyek folyója
A Kongó apró csermelyként látja meg a napvilágot Észak-Zambiában, hogy aztán erőben, vízhozamban és szélességben folyamatosan növekedve kanyarogjon tovább nyugat felé. És ahogy nő a Kongó, úgy nőnek a benne, belőle élő állatok is – például a világ egyik legnagyobb madaraként számon tartott rejtélyes papucscsőrű gólya, mely a Bangweulu-mocsár papírusznádasaiban vadászik halakra, madarakra, kígyókra és békákra.

Bemutató: 2014. január 21-én, kedden este 6-kor – NatGeo Wild

papucscsoru-5

papucscsoru-7

King Kong birodalma
A Kongó egy veszélyes és zabolátlan folyó, környezete ezzel együtt számtalan csodálatos fajnak szolgál védelmező otthonául – például legközelebbi rokonainknak, a hominidáknak, mely rendszertani család négy faja közül három megtalálható ezekben a sűrű, járhatatlan erdőségekben.

Bemutató: 2014. január 28-án, kedden este 6-kor – NatGeo Wild

vad-kongo

vad-kongo-2

További információk a National Geographic weboldalán: National Geographic Channel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!