Újsághirdetésben keresik három gazdátlan Boeing repülőgép tulajdonosát

Több mint egy éve várakozik három Boeing repülőgép Malajzia legnagyobb légikikötőjében. Egyelőre nem tudják, kié vagy kiké lehetnek. Senki sem vállalta ugyanis a repülőgépek tulajdonjogát és az ezzel járó költségeket. A Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér üzemeltetője szokatlan módszerrel próbálja megtalálni a gépek tulajdonosát: két újságban jelentették meg a Boeing 747-200 típusú jelöletlen járművekről készült képeket, azzal a megjegyzéssel, hogy 14 napon belül eladják vagy más módon szabadulnak meg repülőktől, ha senki sem jelentkezik azokért.

Repülőtér
Kuala Lumpur-i nemzetközi repülőtér (Fotó: Wikipedia)

A repülőtér vezérigazgatója, Zainol Mohamad Isa szerint kimerítő és hiábavaló kutatás után döntöttek úgy, hogy hirdetést adnak fel. Úgy vélik, a két utasszállító és egy teherszállító repülőgép tulajdonosa külföldi vállalkozás lehet, amely nem működik már. A repülőgépek Izlandra utaló regisztrációs számokkal rendelkeznek. A The Star című lap információi szerint a három Boeinget 2010-ig az izlandi székhelyű Air Atlanta Icelandic vállalat üzemeltette, de állításuk szerint ma már “semmi közük” a járművekhez. A háromból két repülő egykor a Malaysia Airlines szolgálatában is üzemelt – ők sem tartanak igényt a Boeingekre. „Azért adtuk közre a hirdetést, hogy eloszlassuk a gépek tulajdonjoga feletti bizonytalanságot. Azt akarjuk, hogy a tulajdonosok előlépjenek és hogy a gépek eltűnjenek a repülőterünkről” – nyilatkozta Zainol Mohamad Isa. Elmondása szerint a hasonló esetek nem szokatlanok a világ repülőterein, azt viszont nem árulta el, mekkora összeggel tartoznak a tulajdonosok a három repülőgép tárolásáért.

repulogepek2

Ágazati szakértők szerint valóban nem egyedi, hogy repülőgépek maradnak gazdátlanul egy repülőtéren, mivel sokszor a feleslegessé vált járművek eladásából származó jövedelem nem képes fedezni a tárolás rendkívül magas költségeit. “Ugyanakkor szokatlan, hogy a repülőtér mindezt a nyilvánosság elé tárja” – fogalmazott a Reuters hírügynökségnek egy neve elhallgatását kérő szakértő.

repulogepek

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!