Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Megérkezett Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című festménye kedden Debrecenbe, így hamarosan ismét együtt látható a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere még február 26-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolta a képet a kanadai Hamilton Galériától. A Debrecenbe kedd délelőtt megérkezett nagyméretű alkotást a kupolán keresztül daruval emelték be a Déri Múzeumba. Papp László, Debrecen polgármestere a helyszínen történelminek nevezte az eseményt. Emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1995-ben “állt össze” először a trilógia Debrecenben, és volt látható együtt az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

Munkácsy-trilógia
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Munkácsy-trilógia
A nagyméretű alkotást a kupolán keresztül daruval emelték be a múzeumba. /MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A festményt az MNB Értéktár programja keretében vásárolták meg, és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezi el – magyarázta a polgármester, aki szerint ezzel nagy lépést tettek a trilógia egyben tartására. A Golgota megvásárlásáról tovább folynak az egyeztetések a festmény tulajdonosával, Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtővel. Pákh Imre korábban az MTI-nek azt mondta, hogy szerinte egyben kell tartani a trilógiát, amelynek Debrecenben van a helye. Miután a Krisztus Pilátus előtt című kép sorsa eldőlt, várhatóan a Golgotáról is felgyorsulnak a tárgyalások – fogalmazott akkor Pákh Imre.

Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum művészettörténésze az MTI érdeklődésére közölte: a képet a beemelés után letekerik a hengerről és két napig pihentetik, hogy akklimatizálódjon, mivel a tavaly júliusi elszállítása óta nem volt kiemelve a ládából. Ezt követően vakkeretre feszítik, ekkor derül ki, kell-e restaurátori beavatkozás, majd a díszkeretbe helyezve felkerül arra a falra, amely tavaly óta üresen várta a múzeum Munkácsy-termében a kép visszatérését. A közönség várhatóan jövő hét keddtől láthatja ismét együtt a Munkácsy-trilógiát Debrecenben.

Munkácsy-trilógia
A Déri Múzeumban februárban tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a magyar állam megvásárolta a kanadai Hamilton Galériától Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását. /MTI fotó: Balázs Attila

Munkácsy-trilógia
Munkácsy trilógiája egységben egy korábbi képen / MTI fotó: Czeglédi Zsolt

munkacsy-trilogia


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!