Új egyeddel bővült a világ egyik legritkább állatfajának állománya

Öt év után először született súlyosan veszélyeztetett északi szőrösorrú vombat az ausztráliai Queensland államban. A vombat a Brisbane-től 500 kilométerre nyugatra fekvő Richard Underwood Természetvédelmi Övezetben látott napvilágot. A kölyök eleinte félénk volt, de a szakemberek szerint most, hogy elhagyta az erszényt, sokkal aktívabb lesz.

Forrás: Queensland Department of Environment and Heritage Protection

“Amikor 2009-ben elkezdtük ezt a programot, már csupán 138 északi szőrösorrú vombat élt szabadon az Epping Forest Nemzeti Parkban” – mondta Steven Miles, queenslandi környezetügyi miniszter. Hozzátette: “az Underwood-család, megengedve, hogy birtoka egy részét természetvédelmi övezetté alakítsuk, jelentősen hozzájárult ennek a súlyosan veszélyeztetett fajnak a regenerálódásához”.

Az erszényesek védelméért a természetvédelmi övezetet a ragadozók ellen védő kerítéssel ölelték körbe, és a terület több pontján is vízellátást biztosítottak a vombatoknak. Továbbá a legmodernebb vadvédelmi-megfigyelőeszközökkel ellenőrzik őket.

Forrás: Queensland Department of Environment and Heritage Protection

Az Ausztráliában honos északi szőrösorrú vombat (Lasiorhinus krefftii) a világ egyik legritkább állata. Jelenleg nagyjából 250 példány él a vadonban. A növényevő populációja fő tápláléka eltűnése nyomán megtizedelődött. Az erszényes testét lágy, szürke bunda borítja. Magassága eléri a 35 centimétert, hossza az egy métert, súlya a negyven kilogrammot.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!