Új becslések szerint nyolcszor több, hárombillió fa van a Földön, mint eddig gondolták

Egy új vizsgálat szerint körülbelül hárombillió fa van ma a Földön. A bejelentés igen nagy meglepetést keltett, mert a korábbi legjobb becslés úgy saccolta, hogy legfeljebb 400 milliárd lehet, a friss felmérés szerint viszont akár nyolcszor ennyi is lehet, így mindenkire 420 fa jut.

erdo2

Az eredményt Thomas Crowther, a Yale Egyetem munkatársaival a legújabb földfelmérési és műholdas felvételeket vizsgálva, fejlett eszközök és a többször ellenőrzött adatok segítségével bizonyították. Az új becslésekhez a korábbiaknál sokkal több, a terepen, talajszintben begyűjtött adatot használtak. A kutatócsoport több mint 400000 erdőből gyűjtött adatokat világszerte. 

erdo

Az adatforrásnak köszönhetően dr. Crowther és munkatársai olyan modellt dolgozhattak ki, ami sokkal részletesebben mutatta meg, hogy mit is látunk pontosan a műholdképeken. Ezeket remekül lehet használni az erdőirtások feltérképezéséhez, de nehezebb velük megbecsülni, hogy pontosan hány fa zsúfolódik össze a lombkoronák alatt. Ilyenkor sok esetben személyesen végezték el a felülvizsgálatot: a dolgozók kimentek a terepre, és megszámolták az adott erdőtípusban élő fákat. 

erdo3

Dr. Crowther arra figyelmeztetett, hogy az új eredmény önmagában még semmin se változtat.

“Ez nem azt jelenti, hogy felfedeztünk egy csomó új fát, és nem is azt, hogy találtunk sok új szenet. Az nem jó vagy rossz hír a világnak, hogy előálltunk egy új számmal. Csak számszerűsítettük az erdők helyzetét világszerte, amit a környezetvédelmi szakemberek és a döntéshozók megismerhetnek és felhasználhatnak.”

Az MTI azt írja, hogy tavaly már a harmadik egymást követő évben csökkent a kiirtott erdők összterülete a Földön, de még így is Portugália területét kétszeresen meghaladó fás felületet veszítünk el évente. A világ 2014-ben 18,8 millió hektár erdőséget veszített el, szemben a 2013. évi 20,46 millió és a 2012-es 23,53 millió hektárral – írja a World Resources Institute (WRI).

A legtöbb erdőt, 2,3 millió hektárt Brazíliában vágták ki tavaly. A második helyen álló Indonézia 1,5 milló hektár erdőt veszített. Mindkét országban nőtt a kivágott erdős területek nagysága, pedig ezekben található a világ trópusi esőerdeinek jelentős része. – olvasható az Indexen


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!