Több száz tobzoskát találtak lefagyasztva egy indonéz férfi házában

Több mint 650 lefagyasztott tobzoskát találtak az indonéz rendőrök Jáva szigetén egy 55 éves férfi házában. Az elpusztított, védett állatokat műanyagba csomagolva, öt nagy fagyasztóládában tartotta a férfi. A hatóságok azt követően hajtották végre a rajtaütést, miután több helyi is bejelentést tett arról, hogy gyanússá vált számukra a szomszédjuk birtokában lévő egyre több fagyasztó.

tobzoska-fagyaszto

A súlyosan veszélyeztetett tobzoskák elpusztításával és lefagyasztásával gyanúsított férfit őrizetbe vették. Amennyiben bűnösnek találják akár öt éves börtönbüntetésre is számíthat, valamint több milliós bírságot is kiszabhatnak rá a vadvédelmi törvény megsértése miatt. A letartóztatott férfi egyébként azzal védekezett, hogy a tobzoskák nem az övéi, hanem az egyik barátja kérte meg, hogy tárolja őket, mivel neki sok fagyasztója van.

A tobzoskákat a kihalás veszélye fenyegeti, mivel a kínaiak előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként a különleges állatokat. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) becslései szerint a tobzoskaalakúak (Pholidota) mind a nyolc faja a kihalás szélére sodródott. Ezeket az állatokat sokan feltételezett gyógyító erejük miatt fogyasztják.

“A 21. században nem kellene már olyan állatokkal táplálkoznunk, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget” – mondta Jonathan Baille, a IUCN kutatócsapatának vezetője. A világszervezet már többször felszólította az érintett országokat, többek között Kínát és Vietnamot, hogy vessenek véget a tobzoskák illegális kereskedelmének.

tobzoskaFotó: Wikipedia/Dushy Ranetunge

A tobzoskák kihalásával egy 80 millió éves evolúciós fejlődés érne véget. Ezek az állatok a ragadozók mellett külön rendet alkotnak az állatvilágban. Nagy szarupikkelyek alkotta páncéljukkal a tobzoskák különleges állatok. Veszély esetén golyóvá gömbölyödnek, a teljes fedést biztosító szaruréteg pedig megvédi őket a támadótól. Méretük 30 és 150 centiméter között változik, súlyuk 2 és 35 kilogramm között mozog. Az éjszaka aktív emlősök főleg rovarokkal táplálkoznak. Négy alfajuk Délkelet-Ázsiában, négy pedig Afrikában fordul elő. Legveszélyeztetettebb a kínai vagy bengáli tobzoska (Manis pentadactyla) és a jávai tobzoska (Manis javanica). Ezeknek az alfajoknak a nősténye ellésenként egyetlen utódot hoz világra – miközben terhessége néhány hónaptól kezdve akár több mint egy évig is eltarthat.

tobzoska-2Fotó: Wikipedia/Sandip kumar


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!