Több száz partra vetődött delfin tetemének felrobbanását próbálják megakadályozni Új-Zélandon

A közönség elől elzárt, dűnés természetvédelmi területre szállították át az új-zélandi tengerpartról több száz elpusztult gömbölyűfejű-delfin oszló tetemét. Az új-zélandi természetvédelmi minisztérium hétfőn lezárta a Déli-sziget északi részén fekvő Farwell Spit tengerparti szakaszát, ahol a cetek partra vetődtek és elpusztultak, mert attól tartanak, hogy a melegben gyorsan oszló állattetemek felrobbannak.

delfinekForrás: Project Jonah New Zealand

Farwell Spitnél a napokban vetődött partra több mint 650 gömbölyűfejű-delfin. Közülük vasárnap több mint kétszáznak sikerült a dagállyal visszaúsznia a nyílt vízbe, száz állatot pedig a katasztrófa hírére odasereglett önkénteseknek sikerült visszajuttatniuk az óceánba. Mintegy 350 állat azonban a parton elpusztult.

delfin

A tetemek eltakarításán dolgozó szakember, Mike Ogle elmondta, hogy az elpusztult állatok elég csúnya látványt nyújtanak, a bomlás során felfújódó gyomruk felrobban, és ha az ember a tetem közelében áll, “nem túl kellemes, ha egy ilyen ‘zsigerbombát’ kap az arcába”. A robbanást elkerülendő lyukakat fúrtak a tetemek testébe, hogy elvezessék a termelődő gázokat, és a testeket a tengerpartról munkagépekkel az emberektől távol, egy elzárt területre, a dűnék közé szállítják, ahol több hónapba telik majd, amíg lebomlanak.

delfin-2

A minisztérium arról is beszámolt, hogy kedden nem vetődött partra újabb gömbölyűfejű-delfin. Új-Zélandon gyakran fordul elő, hogy nagy testű vízi emlősök, delfinek és bálnák partra vetődnek. A minisztérium adatai szerint 1840 óta 1700 ilyen esetet jegyeztek fel a szigetország partjainál.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!