Több száz embert mentett meg az öngyilkosságtól egy ausztrál férfi

A 2012-ben elhunyt nyugdíjas ausztrál üzletember Don Ritchie, hivatalos becslés szerint 160, egyes sajtóértesülések szerint viszont közel 400 ember életét mentette meg az elmúlt évtizedek során.

1

Don Ritchie a Sydneyi-öböl fölé magasodó Gap-szikla közelében lakott feleségével, ahonnan nemcsak a turisták gyönyörködnek a kilátásban, hanem minden évben körülbelül ötvenen vetik le magukat, hogy véget vessenek életüknek.  Az idős férfi otthonából figyelte a látogatókat, és ha valaki túl sokat időzött a sziklán, kisétált hozzá, és megszólította.

5

Az idős, rákbetegségben szenvedő Ritchie élete alkonyán már nem tudta a halálba igyekvőket fizikai erővel visszarántani a szikla széléről, ami korábban olykor előfordult, de, mint mondta, mindig elbeszélgetett azokkal, akik véget akartak vetni életüknek.

Barátságos rábeszélése sokszor azzal végződött, hogy meghívta az illetőt magukhoz egy teára.  Módszere sokszor működött, ha nem is mindig. Sok embert nem tudott megnyerni, de, mint mondta, többet mentett meg, mint amennyit elveszített. Don Ritchie-t az öngyilkosságok megelőzésében vállalt szerepéért az ország második legrangosabb kitüntetésével, az Ausztrál Érdemrenddel tüntették ki 2011-ben.

4

3


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!