Több ezren szavaztak Darth Vader pártjára Odesszában

Körülbelül hétezren szavaztak Darth Vader, a Csillagok háborúja hírhedt főgonoszának pártjára a vasárnap tartott helyhatósági választásokon Odesszában – hozta nyilvánosságra az Ukrán Választók Bizottsága (KIU) nevű civil szervezet saját szavazatszámlálásának eredményére hivatkozva. A központi választási bizottság (CVK) közben nagy késéssel, csak kedden kezdett adatokat közölni – azokból is igen keveset, zömében csak kistelepülésekről -, amire az elmúlt években nem volt példa.

darth-vader

A Darth Vader Blokja néven a tömörülést idén márciusban jegyezték be hivatalosan, mint civil szerveződést. Vezetője egy bizonyos Volodimir Szkripec. A városi tanács-választásra összeállított “pártlistájukon” 48 személy szerepel, akik közül 44 Darth Vader néven szerepel, csak apai keresztnevük különbözik. Rajtuk kívül szerepel még a listán például Mester Volodimirovics Yoda. A sötét nagyúr pártja ugyan még nem jut be a városi önkormányzatba, mert a mintegy hétezer voks az összes szavazatnak csak a 2,74 százalékát teszi ki, a bejutási küszöb pedig 5 százalék, mindazonáltal ez egy jelentős eredmény.

VIDEÓ:

Anatolij Bojko, a szervezet Odessza megyei részlegének vezetője rámutatott arra, hogy egy kisebb járási központ választóinak számával egyenlő mennyiségű állampolgár szavazott egy valódi programmal nem rendelkező, nyíltan a választásokból tréfát űző formációra. “Ha ennyien készek vagyunk Darth Vaderre szavazni, akkor kire is haragszunk? Kit akarunk felelőssé tenni problémáinkért?” – tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy ezen felül csaknem ötezer szavazatot kapott Darth Vader, mint polgármesterjelölt, amivel a voksok 1,85 százalékát szerezte meg. Ukrán hírforrások korábban beszámoltak arról, hogy vasárnap Odesszában az egyik szavazókörnél őrizetbe vették Csubakkát, a párt egyik jelöltjét, mert nem volt hajlandó megmutatni iratait a rendőröknek, egy Darth Vader jelmezt viselő férfinak pedig nem engedték, hogy szavazzon, mert nem vette le a sisakját.

csubakka

Csubakka nem volt hajlandó elárulni valódi nevét és adatait sem, valamint bemenni önként a rendőrségre. Az őrizetbe vételnek ellenállt, ezért a rendőrök kénytelenek voltak erőt alkalmazni. A bilincset kemény küzdelem árán tudták csak rátenni a kezére, mert előbb le kellett venni róla a kosztümhöz tartozó bundakesztyűket, amelyek viszont nehezen jöttek le. Csubakkát egyébként a jegyzőkönyv felvétele után szabadon engedték. Darth Vader az incidensről kijelentette, hogy Csubakka egy háziállat, nincs bejelentett lakcíme, hiszen katakombákban él.

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!