Több ezer hajóroncs hever az észak-amerikai Nagy-tavakban

Az észak-amerikai Nagy-tavak északkeleten, Kanada és az Amerikai Egyesül Államok határán találhatóak. A Huron, az Erie, az Ontario, a Michigan és a Felső-tó együtt alkotják, ezek a tavak a legnagyobb édesvízű tavak közé tartoznak, a Földön található édesvízkészlet 21%-át teszik ki. A tavakat folyók kötik össze egymással, (kivéve a Huron és Michigan tavakat, melyeket a Mackinac-szoros).

Hajóroncsok

A Nagy-tavakon már a 17.században hajóztak, több ezer hajó süllyedt el az évszázadok folyamán. Sok hajót soha nem találtak meg, így a tavakban fekvő hajóroncsok száma ismeretlen. A Nagy-tavak Hajóroncsainak Múzeumának becslése szerint körülbelül 6000 hajó tűnt el, azonban néhány történész úgy gondolja, hogy az elsüllyedt hajók száma akár a 25000-et is elérheti. A hajóroncsok a búvárok körében is népszerűek, főleg a sekély részéken tűnnek fel a roncsvadászok.

DSC02338

hajoroncs

Hajóroncsok

Hajóroncsok

A legtöbb hajóroncs Thunder Bay (magyarul Mennydörgés-öböl) közelében található, ahol a keleti és a nyugati hajózási útvonalak találkoznak. Az egyik legnépszerűbb hajóroncs a Huron-tóban fekszik, ez a kanadai vitorlás a Sweeptakes elsüllyedt maradványa. A vitorlás körülbelül 46 métere fekszik a Big Tube nevű kikötőtől, mindössze 6 météres mélységben. A 36 méter hosszú hajó még 1885-ben süllyedt el, és szinte teljesen épen megmaradt. A Sweeptakes közelében süllyedt el a “The City of Grand Rapids” , aminek fedélzetén 1907-ben tűz tört ki. A megmaradt részei mindössze 5 méter mélyen fekszenek a tóban, mely már több mint 100 éve őrzi a az elsüllyedt hajó roncsát.

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok

Hajóroncsok


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!