Négyezer éves macska- és szkarabeusz-múmiákra bukkantak egy egyiptomi nekropoliszban

Több ezer éves macska– és szkarabeusz-múmiákat tártak fel régészek egy egyiptomi régészeti ásatáson Kairó közelében – számolt be a felfedezésről a BBC. A mumifikált állatokat a szakkarai nekropoliszban, az V. dinasztiát alapító, Kr. e. 2500 évvel uralkodó Uszerkaf fáraó piramiskomplexuma közelében tárták fel ősi sírokban. A régészek szerint a leletek több mint négyezer évesek lehetnek. Az egyik sírban egy bronz macskaszobrot is találtak.

Az ősi egyiptomiak hitvilága szerint a macskák és más állatok is különleges helyet foglaltak el a túlvilági életben. A szkarabeuszok ugyancsak vallási jelentést hordoztak, egyebek mellet a napisten Ré szimbólumának számítottak. Musztafa Waziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője a leletről beszámolva hangsúlyozta, hogy a mumifikált szkarabeuszok “valóban ritkaságok”.

Forrás: Ministry of Antiquities

Az ókori Egyiptomban az elhunytakat azért mumifikálták, hogy megőrizzék testüket a túlvilági életre, az állatokat viszont vallási áldozatként. Az Uszerkaf piramis közelében hét szarkofágra bukkantak rá a régészek, ezek közül háromban voltak macskamúmiák. A régészeti helyszínen tovább folynak az ásatások. Az archeológusok egy újabb síremlék ajtaját már megtalálták, ennek felnyitását a következő hetekben tervezik.

Forrás: Ministry of Antiquities
Forrás: Ministry of Antiquities
Forrás: Ministry of Antiquities
Forrás: Ministry of Antiquities

A macskaistennő

Básztet az ókori egyiptomi vallás egyik istennője, akit eleinte oroszlán-, majd macskaformában ábrázoltak. Básztet kultusza a második dinasztia idejére nyúlik vissza. A Középbirodalom idején már inkább házi macskaként ábrázolták, bár néha oroszlánálarcot tartott a kezében, elfojtott vadságát jelképezve. A macskákkal való társítása révén jó anyának tartották, és időnként kiscicákkal ábrázolták. A gyermekre vágyó nők gyakran viseltek olyan amulettet, ami Básztetet ábrázolta annyi kiscicával, ahány gyermeket szeretett volna.

Az ókori Egyiptomban nagy tiszteletben tartották a macskákat, részben azért, mert az elszaporodó rágcsálók komoly gondokat tudtak okozni a gabonaraktárakban, részben azért, mert a macskák a rágcsálókon kívül a kígyókat is megölték. Emiatt gazdáik gyakran aranyékszerekkel díszítették a macskákat, engedték, hogy a gazdájuk tányérjából egyenek, és ha elpusztultak, az egész család meggyászolta őket. Básztetet macskaistennőként emiatt nagy tiszteletben tartották. A kultuszával kapcsolatos macskatemetkezéseket számos helyen feltárták Egyiptomban.

Forrás: Ministry of Antiquities
Forrás: Ministry of Antiquities


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!