Tíz meglepő tény a repülésről

A repülés lehetősége évezredek óta foglalkoztatja az embereket. A történelem során tudósok, feltalálók százai kísérleteztek különféle repülő szerkezetekkel, hogy hosszabb-rövidebb időt a levegőben tölthessenek. Napjainkra azonban, ahogy sok minden más, a repülés is általános dologgá vált; a világ egyik tájáról a másikra utazhatunk néhány óra leforgása alatt.

Tíz meglepő tény a repülésről
Fotó: National Geographic

De vajon mennyire ismerjük a Földön található repülőgépeket? Van-e képünk arról, hogy milyen különleges szerkezetekkel kísérleteznek napjainkban? A National Geographic Channel egy látványos filmben pilóták és mérnökök segítségével fedezi fel a legkülönlegesebb és legizgalmasabb repülőgépeket. A 100% repülő című film dinamikus és látványos kirándulás a repülés világába, amely megdöbbentő tényekkel, statisztikákkal és a repülés legizgalmasabb történeteivel ismerteti meg a nézőket.

Tíz meglepő tény a repülésről
Fotó: National Geographic

10 érdekesség a repülés világából:

1. Bolygónkon jelenleg közel 400 ezer repülőgép van.

2. A világ repülőgép-állományának mintegy 8%-át katonai gépek teszik ki, melyeknek csupán 50%-át vetik be tényleges csatákban.

3. Az A10-es Warthog büszkélkedhet a világ legnagyobb repülő gépágyújával, és ezernél több lövedéket lő ki 18 másodperc alatt.

4. A leggyakoribb katonai szállítógép a C130-as Herkules, amely szántóföldről, jégről, hóról és a sivatagból is képes felszállni. Legalább egy belőle a nap minden percében a levegőben tartózkodik.

Tíz meglepő tény a repülésről
Fotó: National Geographic

5. Az U2-es kémrepülőgép a világűr határán, 21 kilométer magasan repül, a felderítő gépek közül a legmagasabban. A nagy repülési magasság miatt a pilótának űrhajós szkafanderbe kell öltöznie.

6. A sportrepülőgépek 12%-a házilag készül. Több mint 40 ezer ultrakönnyű gép van a Földön, vagyis mintegy 40 ezer ember szerint jó mulatság felülni “egy papírsárkányra kötözött fűnyíróra”.

7. Utasszállító repülőgépből már 80 ezernél is több van a Földön, ám ez is csupán 21%-a a világ összes repülőgépének.

Tíz meglepő tény a repülésről
Fotó: National Geographic

8. A Boeing 737 a legnépszerűbb utasszállító: minden ötödik másodpercben felszáll valahol egy, és minden percben legalább 1000 ilyen gép van a levegőben.

9. A svédországi Arlanda repülőtéren található a Jumbo Hostel: az óriásgépet szállodává alakították át, melynek akár a pilótafülkéjében is alhatunk.

10. A Solar Impulse kísérletirepülőgép földrészeket szelhet át üzemanyag-felvétel nélkül, ugyanis napelemek működtetik. 2012-ben Európából Afrikába repült, 2013-ban pedig átrepülte az Egyesült Államokat, mindezt napenergia használatával.

Tíz meglepő tény a repülésről
Fotó: National Geographic

A 100% repülés című filmből további érdekességeket is megtudhat, június 1-én, vasárnap 8 órakor a National Geographic Channel műsorán.

További információk itt: natgeotv.com

Forrás: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!