Tenyésztő vagy szaporító – avagy mire figyeljünk oda kutya vásárlásakor?

Kutyavásárláskor számos tényezőt kell figyelembe vennünk, hiszen a kutyatartás rengeteg utánajárást igényel már a kutya érkezése előtti időszakban is. Fontos tudnunk, hogy milyen előkészületekre lesz majd szükség, valamint milyen szempontok alapján válasszunk magunknak kedvencet.

Forrás: Canva

Utóbbi kérdés kapcsán felmerül a tényező vagy szaporító téma is, amely kiemelten fontos. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy mennyire fontos tudni és felismerni a kettő közötti különbséget és megfelelő döntést hozni.

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden hasznos információt, amelyre kutya vásárlás előtt állóként szükségünk lehet.

Mit kell tudnunk a szaporítókról?

Az illegális kutyakereskedelem, mint fogalom mindenki számára ismert, hiszen a hírekben számos rémtörténettel lehet találkozni. Nem csoda, hogy számtalan állatvédő küzd ellene!

Alapvetően szaporító mindenki, aki elsődlegesen pénzszerzési céllal, a kutyák jólétét figyelmen kívül hagyva árulják a kölyökkutyákat.

Ebbe a csoportba azonban számos ’típus’ tartozik bele, melyeket szükséges tudnunk, ahhoz, hogy felismerjük őket. Kezdjük tehát ezzel.

  • A legrosszabb fajta, akik borzasztó tartási körülmények között tart akár 10-40 kutyát is szaporítás céljából. Számukra a haszon maximalizálása az egyetlen cél, emiatt a kutyák borzasztó körülmények között, sokszor kis ketrecekben vannak tartva. A betegségek és alultápláltság nem ritka, a törődés azonban annál inkább. Őket nem nehéz felismerni, hiszen a híradókban is sokszor láthatunk képeket róluk.
  • Azonban az is szaporítónak számít, aki otthon megfelelő környezetben tartja kutyáit és így árulja a született kölyköket. Hiszen ebben az esetben sem áll a szaporítás mögött tényleges tudás a kutyák genetikájáról, az örökletes betegségekről, valamint az állatok egészségügyi állapotáról sem. Illetve, ami kiemelten fontos, hogy ebben az esetben is az ebállomány folyamatos növekedése az eredmény, amellyel azonos módon a menhelyeken tartott kutyák száma is folyamatosan nő. Tehát ilyen esetben az sem mentesíti a felelőtlen gazdit, ha csak egy-két alkalommal szeretné kutyája kölykeit eladni. A házi szaporítás hasonlóan problémás, és mivel igencsak gyakori, hasonló volumenű problémát okoz.
  • Végezetül – és erre érdemes külön kitérni – az is szaporító kategóriába esik, aki törzskönyvezett kutyáját pároztatja más törzskönyvezett kutyával. Hiszen ez is csak az állományt növeli, valamint ezekben az esetekben sincs meg az a cél, hogy a tevékenység során a genetikai problémákat és az örökletes betegségeket kiszűrje.

Mit kell tudunk a tenyésztőkről?

Ezután nézzük meg, hogy mit kell tudni a tenyésztőkről. Ezek azok az emberek, akik megfelelő genetikai tudás birtokában adott fajtát tenyésztenek. Ebben az esetben a tenyésztés célja a genetikai problémák kiszűrése, a fajta ’nemesítése’.

Mindez pedig igazán széleskörű ismereteket feltételez, valamint jelentős kiadásokkal és belefektetett energiával jár. Azt már nem is kell részleteznünk, hogy tenyésztőknél a kutyák tartási körülménye, az egészségükre és megfelelő táplálásukra fordított figyelem szintén elsődleges.

Az egészségük biztosítása érdekében a felelős tenyésztő 8 hetes kora előtt nem adja oda a kölyköket új gazdájuknak, mivel ennyi időre szükségük van az anya mellett.

Ezalatt az idő alatt a szükséges oltásokat, féreghajtást és chipezést is elintézik saját állatorvosukkal, amely az első hetekben sokat segít a friss gazdiknak is.

Hogyan ismerjük fel a szaporítókat?

A fentiekből már talán megvannak a főbb pontok, melyek alapján felismerhetők a szaporítók. A kutyák tartási körülményei, a kölyköknek adott táp és állatorvosi ellátás – vagy annak hiánya – mind mind olyan témák, melyeket a vásárlás előtt meg kell beszélni a tenyésztővel/szaporítóval. A tőlük kapott információk már adnak majd egy képet arról, hogy melyikkel van dolgod.

A fentieken felül a kölykök árában is jelentős különbség van. Mivel a szaporító célja a minél gyorsabban és nagyobb pénzbevétel, melyhez nagyobb kiadás nem társul, számukra jóval olcsóbban éri meg a kölyköket árulni. Hiszen a drágább kutyákra kevesebb a jelentkező, ez számukra pénzkiesést jelent.

Ezzel szemben a tenyésztő a belefektetett energia és pénz megtérülése miatt magasabb áron adja majd a kölyköket. Ezért cserébe azonban egy egészséges és genetikai betegségektől mentes kutyát kapsz majd.

Végezetül pedig, a tenyésztők számára kiemelten fontos, hogy kutyájuk milyen gazdához kerül. Emiatt sokan részletes elbeszélgetést tartanak a jelentkezőkkel, átbeszélve életmódjukat, a kutyára szánt idő mennyiségét és minőségét.

Tenyésztő esetén előfordulhat, hogy adott gazdát nem tart állattartásra megfelelőnek, ebben az esetben a vásárlást visszautasítja.

Amennyiben pedig megfelelő gazdit talált kutyáinak, az eladás után is rendszeresen kapcsolatban marad. Ennek egyik oka a kutyák jó helyének biztosítása, a másik pedig a genetikai problémák és betegségek ismerete – hiszen mindez a tenyésztési tevékenységhez elengedhetetlen.

Mindezt az energiát egy szaporító sosem teszi bele a tevékenységbe, hiszen célja pusztán a gyors pénzszerzés.

Összefoglaló

Hozzá nem értő gazdiknál előfordulhat, hogy jóhiszeműen szaporítóktól hoznak el kölyköt. Ezt utólag is könnyű felismerni, ugyanis a szaporítótól elhozott kutyák általában rosszabb genetikai tulajdonságokkal, gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek.

Emiatt amennyiben kutyánk fogékony a különféle betegségekre, allergiás jeleket mutat, vagy rossz az emésztése, érdemes fokozottan odafigyelni. Hiszen ebben az esetben akár a komolyabb örökletes betegségek is előfordulhatnak nála, mint például a diszplázia.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!