Teljesen kifogyhat az ivóvízből Fokváros

Korlátozzák Fokváros lakóinak vízhasználatát a súlyos szárazság miatt: a Dél-afrikai Köztársaság nagyvárosában február 1-jétől a háztartások legfeljebb 50 liter vizet használhatnak naponta – jelentette be a város vezetése. Patricia de Lille, Fokváros polgármestere elmondta: a lakosok 60 százalékának vízhasználata jelenleg „érzéketlen” módon meghaladja a tavaly októberben előírt napi legfeljebb 87 litert.

Forrás: flickr/Hamza Butt

A hatóságok szerint, ha nem vezetnek most be újabb korlátozást, a legtöbb fokvárosi háztartásban április 21-re nem fog víz folyni a csapokból. Az új intézkedés 150 napra szól, ennek letelte után újra megvizsgálják a helyzetet. A Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb városában száz éve nem volt ilyen súlyos szárazság. Szakértők szerint a kialakult vízhiányhoz az éghajlatváltozáson túl a város népességének gyors emelkedése is hozzájárult.

Forrás: Wikimedia Commons/Andrew Massyn 
Forrás: flickr/Klim Levene

Mindemellett a fokvárosi vízhálózatot nem úgy tervezték, hogy kibírjon ilyen hosszú csapadékmentes időszakot, a helyzet ezért is vált mostanra katasztrofálissá. A meteorológusok szerint a tél közeledtével lehet majd számítani nagyobb mennyiségű csapadékra. A vízhasználat korlátozása enyhítheti a problémát, de a jövőre vonatkozó előrejelzések elég aggasztóak. A következő évtizedekben ugyanis többször kell majd Dél-Afrikában hasonló helyzetre készülni, s nagy a valószínűsége annak, hogy Fokváros lesz a világ első olyan nagyvárosa, ami kifogy az ivóvízből – nyilatkozta Anthony Turton, a dél-afrikai Free State Egyetem Környezetgazdálkodási Központjának professzora a New York Times-nak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!