Teheneken tesztelnek virtuális szemüvegeket, hogy növeljék a tejhozamukat

Szorongásuk csökkentése érdekében virtuális valóság szemüveget fejlesztettek ki Oroszországban a tejelő teheneknek és a kezdeti tesztek szerint az eszközt használó jószágoknak javult is a hangulata. A szemüveget a tehenek adottságainak megfelelően alakították ki, ami egy nyári mező szimulációját jeleníti meg számukra – írja a BBC.

A kísérletekre a moszkvai Ramenszki térség RusMoloko gazdaságában került sor. Fotó: Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium

Az Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium egy kutatást idézett, mely szerint a tehenek érzelmi állapota és az általuk adott tej mennyisége között között közvetlen kapcsolat áll fenn:

“Hollandiában és Skóciában végzett hasonló kísérletek példái azt mutatják, hogy nyugodt légkörben a tej mennyisége és néha minősége is jelentősen növekszik.”

Fotó: Orosz Mezőgazdasági és Élelmezési Minisztérium

A gazdák még vizsgálják a program hatásait és reményeik szerint pozitív eredmények esetén kibővíthetik a projektet.

A megnövekedett tejtermelésen kívül a program célja az is, hogy a tehenek lelki egészségére is odafigyeljenek. Több kutatás kimutatta már, hogy például a tehenek a klasszikus zenére is jól reagálnak, de szeretik ha masszírozzák őket vagy épp játszanak velük.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!