Techmánia és nyár

Örüljünk, ha a gyerekeinken azt látjuk, hogy roppant érdeklődést tanúsítanak valami iránt! A lelkesedés továbbvisz és fejleszt: támogassunk minden értékes alternatívát, hogy a srácok lendületet kapjanak! Ha a jelen hiányszakmáira és a jövőkutatók jóslataira fókuszálunk, parádés a felhozatal a technológiai témákban, nemkülönben a 7–17 éves korosztályt megszólító nyári táborokban, ahol az utódok jártasságra és nem mindennapi tapasztalatokra tehetnek szert több fantasztikus találmánnyal összefüggésben is.

IT, robotok, drónok – három kiemelkedően lebilincselő topik bármelyik júliusi vagy augusztusi turnusban.

A PEOPLE TEAM három évtizede úgy fordít kiemelt figyelmet a használható ismeretek átadására, hogy a tervekről és a folytatásokról kikéri és meghallgatja a táborozói véleményeket és javaslatokat is. A színes választékból a drónépítők és -pilóták, az informatikusok, illetve a robotprogramozók és -konstruktőrök szekciói kivételes figyelmet érdemelnek.

Szárnyaljatok!

A drónok menő kütyük: a gyártók ontják az újabb és újabb változatokat, egyre-másra jelennek meg a hasznos, néha pedig igen furcsa ötletekre épülő szerkentyűk. A PT-nél egyáltalán nem szokatlan, hogy a gyerekek rukkolnak elő új választható témával, amelyet a szervezők igyekeznek a hamar beiktatni a programba. A levegőben suhanó, pilóta nélküli szerkezetek esetében is pontosan ez történt.

A PT drónépítői először felfedezik a drónok működését, a különböző típusokat, az egyszerűektől az összetettebbeken át a full autonóm repülésre képes képrögzítő drónokig. A barátkozást az eszközökkel szimulációs programok segítségével kezdik, modell-távirányító gépre csatlakozva, majd górcső alá kerülnek az alapvető részelemek, a fordulatszám-szabályzók, a repülésvezérlők, a digitális rádiókapcsolat elemei, a videóátvitel, a kamerák, a kiegészítők és a látószögek. A gyerekek nemcsak feltérképezik a tartozékokat, hanem – oktatói asszisztenciával – össze is építhetnek belőlük egy aktív drónt, majd a kulcsfontosságú infók elsajátítása után profi gépeket is kipróbálhatnak.

Barátkozzatok!

Tapasztalat és orientáció alapján eltérő képességű robotok kapnak testet és feladatokat: a kevésbé tapasztaltak LEGO MindStorms EV3-eszközöket használnak az alapok strukturált kiismeréséhez. Jóllehet bizonyos algoritmusok kezelésében esetleg már jártasak a tízévesek is, a robotprogramozásban még nem feltétlenül rendelkeznek gyakorlattal. A LEGO komplex rendszere megnyitja előttük a lehetőségek végtelen tárházát. Az 5-15 fős csoportfoglalkozások állandóan kínálnak követhető vezérfonalalat az újoncok számára is. Aki előbbre tart, folyamatos konzultáció mellett haladhat projektrendszerben is.

A Scratch, illetve a CS Unplugged közös játékaitól a szoftveres és a hardveres modulok összeboronálásán keresztül a kapcsolókkal és szenzorokkal irányított játékokig, néha pedig a robotszumóig is eljutnak a lelkes konstruktőrök.

A cél a látókör kitágítása és a stratégiai tervezés fejlesztése, tartós hatást elérni a kompetenciák rendszerével. A srácok friss logikai struktúrákkal, új perspektívákkal barátkozhatnak meg.

Ötleteljetek!

Az infótábor első napján egy rövid teszttel és kapcsolatteremtő kérdésekkel találkoznak a gyerekek, és részben maguk alakítják ki a témacsoportokat. A legfontosabb: kit mi érdekel leginkább?

Az alapozás Scratchben, az összetettebb projektkezelés pedig Visual Studióban, C#-ban, a 3D-seknél Blenderrel és 3ds Maxszal, a képszerkesztés Adobe Photoshoppal zajlik.

Egyre kiterjedtebb feladatokat oldanak meg a TECH + JÖVŐ tinédzser informatikusai. Az elhivatottak csaknem bármilyen akadályt megugranak a Google közbeiktatásával (számukra az önállóság alapkihívás), ám magától értetődik, hogy az oktatói segítség is állandóan rendelkezésre áll.

Az elején még nem az a szigorúan vett küldetés, hogy az infós táborozók megtanuljanak programozni, hanem hogy közben jól érezzék magukat! A „minimális hipotézis, maximális rutin” törekvésnek az az eredménye, hogy bár a gyerekek nem mindig tudják azonnal, mi hogyan működik, viszont gördülékenyen elsajátítják, hogy melyik parancs milyen eredménnyel jár. Így élvezetesebb minden, mintha száraz elmélettel küzdenének.

Fesztiválozzatok!

A táborozók naponta akár öt-hat órán át is foglalkozhatnak a választott témájukkal – a hatékonyságot és az élményszerzést szem előtt tartva. A táborhelyszín a NJE Homokbányai Kollégiuma Kecskeméten, kétágyas, komfortos szobákkal, kényelmes elhelyezéssel, hatalmas zöld területekkel és nagyszerű infrastruktúrával. Délután a gyerekek fakultatív programokból válogathatnak (csapatsportok, csúszdapark, más témacsoportok bemutatói vagy a témavezetők invitálására érkező szakemberek, hírességek workshopjai), este pedig show-szerű óriásbulikon, illetve a tábor összes lakójának egyszerre szóló megmérettetéseken vehetnek részt. A huszonéves oktatók többsége olyan extáborozó, aki azóta magas szinten űzi azt a foglalkozást, amelyhez a bázist a PEOPLE TEAM nyári táborainak köszönheti.

Kapcsolódó linkek:
https://peopleteam.hu
https://www.youtube.com/user/PeopleTeamMedia
https://www.facebook.com/peopleteam/
https://www.instagram.com/peopleteamofficial
http://www.internetvilag.hu

 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!