Szükségállapotot rendeltek el a medvék miatt a Magas-Tátrában

Szükségállapotot rendeltek el a legmagasabb szlovákiai hegység, a Magas-Tátra több településén a barnamedvék szokatlan elszaporodása miatt.

1

Fotó: Cas.sk / iglu

Magastátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) önkormányzata felszólította a lakosságot és turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, nehogy élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat.

“Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is” – mondta el Jan Mokos polgármester.

2

Fotó: Cas.sk / iglu

Miroslav Kolodzej rendőrfőnök bejelentette: írásos tájékoztatót küldenek ki a lakóknak arról, hogy mi a teendő a ragadozókkal való találkozás esetén, emellett sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat. Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is.

3

Fotó: Cas.sk / iglu

A rendőrfőnök szerint nem kizárt, hogy az emberre is veszélyes vadakat lelövik, de a helyi hatóságoknak nincs felhatalmazásuk a medvék megölésére, erről a környezetvédelmi minisztériumnak kell döntenie. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában, ahol jelenleg 1400 körülire becsülik a medvék számát.

A téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak tavasszal, ezért fordulnak elő a hegyi falvakban is – mondta egy lapinterjúban Filip Zieba, a Magas-Tátra lengyel oldalán kialakított nemzeti park szakértője.

(MTI)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!