Szépen cseperedik a Veszprémi Állatkert uhufiókája

Idén tavasszal egy kis uhufióka kelt ki Veszprémi Állatkertben, mely szépen cseperedik, nevelésében mindkét szülő szerepet vállal. A fiókát az Állatkert állatorvosa megvizsgálta és egyedi azonosítóval, mikrochippel látta el. A Veszprémi Állatkert uhufiókáját a Fejes-völgyi bagolyröpdében tekinthetik meg látogatók.

MTI fotó: Bodnár Boglárka

A Föld legnagyobb termetű bagolyfaja az uhu, más néven nagy fülesbagoly (Bubo bubo). Magyarországon fokozottan védett és ritkaságnak számít. A hazánkban költő párok számra évről-évre kis mértékben növekszik, melyhez hozzájárul a faj sikeres betelepítése az eredeti költőhelyeire, amiben a Veszprémi Állatkert minden évben részt vesz.

MTI fotó: Bodnár Boglárka

Éjjeli állat, de megfigyeltek olyan példányokat is, amelyek nappal jártak zsákmány után. Rendkívül kifinomult látása és hallása segíti vadászatában. Táplálékát főként madarak és kisebb emlősök alkotják, melyeket horgas csőrével könnyedén elejt ez a nagyméretű ragadozó madár. Az Európában és Ázsiában őshonos uhu kerüli az emberlakta területeket, nehezen megközelíthető, fákkal borított, vagy sziklás, szakadékokkal szabdalt területeket választja élőhelyéül.

Fotó: Veszprémi Állatkert

Forrás: Veszprémi Állatkert


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!