Seregnyi ismeretlen mélytengeri fajt fedeztek fel a kutatók Tasmania vizeiben

Mélytengeri korallzátonyokat és több mint 100, eddig ismeretlen fajt, köztük homárokat és puhatestűeket fedeztek fel ausztrál kutatók a Tasmania körüli vizekben végzett nagyszabású kutatás keretében. Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) szerint a koralltelepek átfogó elemzése még hónapokig eltart, de már most sikerült azonosítani egészséges mélytengeri korallközösségeket a tengerfenékből kiemelkedő kisebb dombokon nagyjából 1450 méteres mélységben.

Forrás: CSIRO/Owen Foley
Forrás: CSIRO/Fraser Johnston 

“Mindez azt jelenti, hogy sokkal több ilyen fontos korallzátony található a Huon és a Tasman Fracture tengeri parkok területén, mint azt eddig gondoltuk” – mondta Alan Williams kutató.

Forrás: CSIRO

Az egy hónapig tartó projekt keretében a szakemberek kamerarendszert építettek ki nagyjából két méterrel a tengerfenék felett 1900 méteres mélységben, és 60 ezer képet, valamint nagyjából 300 órányi videofelvételt rögzítettek.

Forrás: CSIRO

A sűrű koralltelepek mellett a kutatók számos tengeri teremtményt, köztük élénk színekben pompázó, tulipánalakú üvegszivacsokat, biolumineszcens – fényt kibocsátó – tintahalakat, cápákat és angolnákat is találtak a tengerfenék közelében.

Forrás: CSIRO/Karen Gowlett-Holmes

A kutatók szerint a begyűjtött puhatestű fajok jelentős része ismeretlen a tudomány számára. A szakemberek továbbá több mint negyven tengeri madárfajról, valamint számos bálna- és delfinfajról gyűjtöttek adatokat.

Forrás: CSIRO
Forrás: CSIRO/Fraser Johnston 
Forrás: CSIRO
Forrás: CSIRO
Forrás: CSIRO


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!