Sejtmérleget fejlesztettek ki svájci tudósok

A sejtek súlyának mérésére sejtmérleget fejlesztettek ki a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói. Eddig nem volt lehetséges az élő sejtek súlyának és súlyváltozásainak pontos mérése, mert nem voltak adottak a megfelelő mérési módszerek – közölték a svájci tudósok. Az egyetem biofizikai kutatócsoportjának szakértői a Bázeli Egyetem és a londoni University College közreműködésével fejlesztették ki a sejtmérleget, amelynek segítségével meg lehet mérni az élő sejt súlyát egy billiomod grammnyi pontossággal és a súly időbeli változását milliszekundumos felbontásban.

Forrás: Wikimedia Commons/Eugene Russo/PLoS Biology 

A sejteket egy sejtkultúra-kamrában mérik meg. A mérlegkar egy apró, leheletvékony, átlátszó, kollagénnel vagy fibronektinnel rétegelt szilíciumlemezke a kamra alján, amelyhez hozzálökődik egy sejt és így felveszi azt. Az új módszer segítségével figyelemmel követhető, hogyan változik a sejt súlya a sejtciklus és sejtosztódás során. A tudósok megfigyelték, hogy az élő sejtek súlya 1-4 százaléknyit ingadozik.

A szabadalomvédett sejtmérleg a szakértők közlése szerint nagy érdeklődésre tart számot a biológia, az orvostudomány, a gyógyszeripar és az anyagtudományok területén is. Eredményeiket a napokban mutatják be a Nature tudományos folyóiratban. Egy svájci cég pedig jelenleg sorozatgyártású gépen dolgozik.

Forrás: Martin Oeggerli, micronaut.ch /ETH Zurich/University of Basel

ETH, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!