Segítségre vár a vízfejűségben szenvedő bangladesi kisfiú

Emon, a Bangladesben élő kisfiú hydrocephalusban, vagyis vízfejűségben szenved, amely miatt feje folyamatosan nő, az elmúlt két éveben már kilenc kilósra duzzadt. A kisfiút a szülei több orvoshoz is elvitték de a betegséget csak sokára tudták diagnosztizálni. Mivel a környékbeli orvosok nem tudták megmondani, hogy a kisfiú milyen betegségben szenved ezért természetgyógyászok segítségét is kérték, de hiába. Végül egy kórházban diagnosztizálták nála a vízfejűséget. Mivel a bangladesi orvosok nem tudják a folyamatot megfékezni, Emon feje folyamatosan növekszik.

Vízfejűségben szenved egy bangladesi kisfiú

A vízfejűség következtében sem járni, sem beszélni nem tud, és még a végtagjait sem mozgatja. A kisfiút csak külföldön tudnák megfelelően ellátni és megműteni, de a szerény körülmények között élő szülei képtelenek lennének előteremteni ennek költségeit, így azt remélik, hogy történetük eljut egy orvoshoz aki segíteni tud gyermekükön.

Vízfejűségben szenved egy bangladesi kisfiú

A hydrocephalus vagyis a vízfejűség akkor alakul ki, ha az agyat körülvevő folyadék elfolyása akadályozott, emiatt az felszaporodik. Az agyvíz, vagy más néven liquor az agykamrákban termelődik, és a vénákon át a keringésbe kerülve szívódik fel. Szerepe többek között az agy védelme a mechanikai behatásoktól, de tartalmaz az idegszövetet tápláló anyagokat is. Normál mennyisége felnőttben 150 ml, újszülöttben kb. 50 ml – írj a webbeteg.hu.

A betegség születési rendellenesség és fertőzés következtében is kialakulhat. Előbbi, ritkább esetben az elvezető csatorna anatómiai rendellenessége, szűkülete vezet a vízfejűség kialakulásához. Fejlődési rendellenességek részjelensége is lehet vízfejűség. Gyakoribb az az eset, amikor külső ok vezet a betegség kialakulásához. Újszülöttkori agyvérzés, méhen belüli vagy születés utáni fertőzés maradványtüneteként, az agyvíz elfolyása akadályozottá válhat és emiatt kialakul a vízfejűség. Nagyobb gyermekekben szintén lehet vérzés vagy gyulladásos betegség szövődménye. Amennyiben a kiváltó ok nem károsította az idegsejteket, és a műtét időben megtörténik, a beteg állapotában nagy javulás érhető el. Ellenkező esetben viszont akár súlyos tünetekkel is számolni kell, ami érintheti a mentális képességeket, viselkedést illetve a mozgást egyaránt.

Vízfejűségben szenved egy bangladesi kisfiú

Hasonló az indiai Roona Begum este is, akinek a fejének átmérője már 94 centiméter volt amikor megműtötték. A gyereken adományozók segítettek, akinek köszönhetően elegendő pénz gyűlt össze a kislány operációjára, ami látványos változással járt és sokat segített az állapotán. Remélhetőleg Emon is hamarosan áteshet a létfontosságú beavatkozáson.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!