Ritka dinoszaurusz-lábnyomokat találtak a skóciai Skye-szigeten

Tucatnyi ritka dinoszaurusz-lábnyomra bukkantak paleontológusok a skóciai Skye-szigeten, egyes maradványok 170 millió évesek – jelentették be az Edinburghi Egyetem kutatói.

Forrás: isleofskye.com

“Minél többet kutatunk a Skye-szigeten, annál több dinoszaurusz-lábnyomra bukkanunk. Ezen az új lelőhelyen, a brontosaurus hosszúnyakú unokatestvéreinek és a Tyrannosaurus élesfogú unokatestvéreinek a lábnyomait találtuk meg, ezek a dinoszauruszok akkor éltek ezen a sekély lagúnán, amikor Skóciában az éghajlat sokkal melegebb volt és a dinoszauruszok elkezdték globálisan uralni a világot” – mondta Steve Brusette, az egyetem geotudományi intézetének munkatársa.

Forrás: Edinburgh University

A lelet azért fontos jelentőségű, mert a közép jura földtörténeti kor egy ritka bizonyítéka, ebből a korból kevés fosszilis lelőhely létezik a világon. A lábnyomokat nehéz volt tanulmányozni az apály-dagály, az erózió hatása és a táj változása miatt. A kutatóknak sikerült azonosítani a hüllők két vonulási útvonalát számos egyedülálló lábnyom mellett. Drónokkal készített felvételek alapján a szakemberek elkészítették a lelőhely térképét és más felvételeket is készítettek kamerákkal a lábnyomok modellezésére. A kutatók tanulmányukat a Scottish Journal of Geology című folyóiratban tették közzé.

Forrás: Jon Hoad/Edinburgh University

Cikkajánló: A látogatók áradata miatt turistaadó bevezetését fontolgatja egy idilli skót sziget


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!