Rendkívül erős mérgű tengerikígyó bukkant fel egy kaliforniai strandon

Rendkívül erős méreggel rendelkező tengeri kígyót csalt el élőhelyéről, és vezetett a jóval északabbra fekvő dél-kaliforniai strandokig a melegedő óceánvíz. A sárgahasú tengerikígyó (Pelamis platura) tetemét egy szörfös vette észre Ventura megye homokos óceánpartján. Ez a legészakibb pont a csendes-óceáni partvonalon, ahol ez idáig ilyen kígyót találtak. A szakértők szerint az állatot a klímaváltozás és az El Nino légköri jelenség okozta vízmelegedés csalta el ilyen messze a természetes élőhelyétől. A sárgahasú tengerikígyó általában a meleg trópusi vizekben él, ám az emelkedő óceánhőmérséklet arra sarkalhatta a teremtményt, hogy északabbra ússzon kisebb halak és angolnák reményében.

Sárgahasú tengerikígyó
Sárgahasú tengerikígyó (Forrás: Wikipedia)

Kaliforniában időről időre felbukkannak tengeri kígyók, egyszer az 1980-as évek elején vetődött partra egy példány ugyancsak egy El Ninóval kísért időszakban. A tengeri kígyók teljes mértékben vízi életmódot folytatnak, és egytől egyig mérges kígyók. A sárgahasú tengerikígyó nagyon erős méreggel rendelkezik, és a korallkígyót, valamint a királykobrát is magába foglaló mérgessiklófélék (Elapidae) családjával áll legközelebbi rokonságban.

Sárgahasú tengerikígyó
Forrás: Wikipedia

Greg Pauly, a Los Angeles megyei természettudományi múzeum szakértője szerint az óceánvíz folyamatos melegedése miatt valószínűleg szaporodnak a tengerikígyó-észlelések a következő hetekben, hónapokban. A Heal the Bay természetvédő szervezet óva int mindenkit a tengeri kígyók befogásától. Helyette azt kérik, hogy aki ilyen állattal találkozik, fényképezze le, jegyezze fel a pontos helyszínt, és jelentse az esetet.

Sárgahasú tengerikígyó
Forrás: Wikipedia

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!