Reménykeltő az Alzheimer-kór elleni új gyógyszer

A Biogen Idec biotechnológiai vállalat kísérleti gyógyszerének a világon elsőként sikerült jelentősen lassítani a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülését, valamint visszafordítani a kóros fehérje felszaporodását az agyban az Alzheimer-kór korai és enyhe tüneti fázisában lévő betegeknél. A kutatók a klinikai próbák második fázisába 166 pácienst vontak be, akiket öt csoportra osztottak: négy csoport különböző dózist kapott a vállalat aducanumab nevű gyógyszeréből, míg az ötödik csoportnak placebót adtak.

Alzheimer

A szakemberek a franciaországi Nizzában megrendezett orvostudományi találkozón ismertették az eddigi eredményeiket. Az adatok szerint a kezelés hatására csökkentek az agyban az idegsejteket elpusztító kóros fehérjelerakódások, az úgynevezett amyloid plakkok. A csökkenés mértéke a dózis emelésével és az idő előrehaladásával még hangsúlyosabbá vált. Ez volt az első alkalom, hogy egy kísérleti gyógyszer statisztikailag jelentős csökkenést eredményezett az amyloid plakkok számában és lassította a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülését a kór korai szakaszában lévő pácienseknél – mondta Alfred Sandrock, a Biogen vezető munkatársa.

A siker esélyének növelése érdekében a szakemberek rendkívül körültekintően válogatták ki az alanyokat: kizárták a félre diagnosztizált pácienseket és kizárólag a betegség korai szakaszában lévőkre koncentráltak. A biotechnológiai vállalat még idén elkezd pácienseket toborozni a klinikai próbák harmadik fázisához, amely a készítmény engedélyeztetéséhez vezethet.

Alzheimer

A becslések szerint 2030-ra világszerte mintegy 75 millió ember fog Alzheimer-kórtól szenvedni és hatékony kezelés hiányában a betegek ellátása több milliárd dollárt fog felemészteni évente. Az Alzheimer-kór a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár. A betegségnél az agy körülhatárolt részein, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban egy kóros fehérje, a beta-amyloid szaporodik fel, amely az idegsejtek sorvadását, pusztulását okozza.

Alzheimer

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!