Páratlan látvány: vízesésként ömlik a láva az óceánba Hawaii-on

Elképesztő felvételeket készítettek a kutatók a Hawaii szigetén, ahol nemrég ismét kitört a Kilauea vulkán, ráadásul nem is akárhogyan, ugyanis a forró láva folyamatosan ömlik az óceánba.

vulkan2

A különleges jelenség január 28-a óta tart és rengetegen kíváncsiak rá, vannak akik hajókról figyelik ahogy az izzó lávafolyam vízesésként ömlik az óceánba. A hatóságok azonban óva intenek mindenkit attól, hogy túl közel merészkedjenek, mert amikor az 1300 fokos láva találkozik a hideg vízzel, hatalmas robbanások kísérik és forró kőzetdarabok röpködnek a levegőben. A kitörés jelenleg nem jelent veszélyt a környező településekre.

vulkan

A Hawaii-szigetek minden egyes szigete a Csendes-óceán alatt húzódó egyik vulkanikus hegységrendszer valamelyik csúcsa körül született. A Kilauea a Hawaii “Nagy Sziget” egyik legfiatalabb vulkáni pajzsa, egyúttal a világ egyik legnagyobb, jelenleg is aktív vulkánja. A Kilauea 1983 óta aktív, és bár veszélyesnek tekinthető, továbbra is Hawaii egyik legnépszerűbb látványossága, ahová turisták tömege érkezik abban a reményben, hogy láthatják amint az izzó vörös láva végigfolyik a hegyoldalon.

vulkan-3


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!