Öt éven belül kihalhat a keleti síkvidéki gorilla

A kihalás szélén áll a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő keleti síkvidéki gorilla, a főemlős öt éven belül teljesen eltűnhet a térségből – erre a következtetésre jutottak a Vadvédelmi Társaság szakemberei a PLOS One tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban. Az amerikai természetvédelmi szervezet szakemberi először vizsgálták azt, miként hatott a világ legnagyobb főemlősének populációjára az élőhelyén, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 1996-ban kezdődött polgárháború. A háború következtében elterjedt a vadállatok, köztük a gorillák vadászata, és a fegyveres milíciák jelenléte akadályozta a populáció nagyságának felmérését – mondta Andrew Plumptre, a Vadvédelmi Társaság (WCS) egyik igazgatója, a tanulmány vezető szerzője.

gorilla

A háború előtt a keleti síkvidéki gorilla populációja a becslések szerint elérte a 16 900-at. A kutatók mostani becslése szerint mára 3800 keleti síkvidéki gorilla él vadon, egyetlen nemzedék alatt számuk 77 százalékkal csökkent. Az 1990-es évek végére a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) már veszélyeztetettként tartotta nyilván vörös listáján, jelenleg már a végveszélyben lévő állatok között tartják számon. “Miközben tudtuk, hogy a keleti síkvidéki gorilla veszélyeztetett, senki nem kutatta azt, mennyivel csökkent populációja”
– hangsúlyozta Andrew Plumptre.

Fotó: WWF/Karl Ammann/naturepl.co

A WCS kutatása szerint a főemlős élőhelye 19 700 négyzetkilométere zsugorodott. Ezen belül a kutatók három olyan területet azonosítottak, ahol a fennmaradt populáció leginkább végveszélyben van. A főemlős legnagyobb élőhelyén, a Kahuzi-Biega Nemzeti Parkban 87 százalékkal zsugorodott a populáció. A szakemberek úgy vélik, hogy a keleti síkvidéki gorilla élőhelye számos térségében öt éven belül kipusztulhat, és ezért erőteljesebb vadvédelmi erőfeszítéseket sürgetnek, köztük a bányászat beszüntetését a védett területeken, a fegyveres csoportok érdekeltté tételét abban, hogy őrizzék meg a térség vadvilágát. A kutatók becsléseiket a helyi őslakosok és a nemzeti park vadvédelmi szakembereinek adataira alapozták, és azokra a megfigyelésekre, amelyeket az állat élőhelyének tíz körzetében végeztek.

gorilla-3

A keleti síkvidéki gorilla (Gorilla beringei graueri) a keleti gorilla három alfajának egyike. A világ legnagyobb főemlőse, a vadon élő felnőtt hím gorilla súlya meghaladhatja a 225 kilogrammot, magassága a 183 centimétert. Vadon már csak a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő erdőkben él. A WCS szakemberei az 1950-es évek óta figyelik a térségben a gorillapopuláció alakulását.

VIDEÓ:

MTI, PLOS One


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!