Őrizetbe vettek egy galambot Indiában

Őrizetbe vettek egy galambot Indiában, mert állítólag Narendra Modi kormányfőnek címzett fenyegető levelet találtak nála – jelentette hétfőn több hírforrás mellett a The Wall Street Journal amerikai napilap. A galambot az északi Pandzsáb államban fogta el egy határőr még vasárnap. A szárnyasnál urdu nyelvű üzenetet találtak, amelyet állítólag az indiai miniszterelnöknek címeztek. A levélben az áll, hogy „minden egyes gyermek kész felvenni a harcot Indiával”, és a Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű, pakisztáni szélsőséges muzulmán szervezet aláírásával van ellátva – közölték a hatóságok.

postagalamb

Az indiai televízióban be is mutatták a tollas beszivárgót, ahogy egy kalitkában őrzi három egyenruhás. Az indiai fegyveres erők szombaton két lufit találtak, az egyikhez egy ugyancsak urdu nyelven írt levelet csatoltak. „Modi, ne hidd, hogy ugyanazok vagyunk, mint akik 1971-ben voltunk” – áll a két ország közötti háborúra utaló üzenetben.

VIDEÓ:

A The Wall Street Journal megjegyezte, hogy egy másik galambot is elfogtak Indiában mintegy 50 kilométerre a legutóbbi őrizetbe vétel helyszínétől. A madár faroktollait urdu nyelven írt szavak ékesítették. A szöveg megfejtéséhez egy muzulmán imámot hívtak segítségül, s mint kiderült, a madár tollaira a hét napjait írták rá – közölte a rendőrség.

Az India és Pakisztán között meglévő feszültség ugrásszerűen megnőtt azóta, hogy ismeretlen fegyveresek szeptember 18-án rajtaütöttek Kasmírban egy indiai katonai helyőrségen, és megöltek 17 embert. A két ország határvédelmi erői folyamatosan magas készültségben vannak. Legutóbb a múlt héten csaptak össze katonáik a vitatott hovatartozású, feldarabolt Kasmír határvidékén. A két fél egymást vádolta provokációval.

kasmirKasmír, Pahalgam-völgy (Forrás: Wikipedia/KennyOMG )

Ugyancsak feszültséget okoz, hogy a nyugtalan himalájai régióban az idén nyáron az utóbbi évek egyik legsúlyosabb India-ellenes tiltakozáshulláma bontakozott ki. A tüntetéseket egy népszerű lázadóvezér megölése váltotta ki. A kormányerők többször éleslőszerrel lőttek a tüntetők közé, aminek következtében több mint nyolcvanan meghaltak, és ezrek sebesültek meg. India azzal vádolja Pakisztánt, hogy fegyveres csoportokat dob át a határon, és összetűzéseket provokál ki. Az indiai Kasmír az ország egyetlen muzulmán többségű szövetségi tagállama. Lakosainak nagy része függetlenséget szeretne, vagy csatlakozna Pakisztánhoz.

The Wall Street Journal, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!