Óriási gyémántot találtak egy kanadai bányában

Kanada egyik legnagyobb, 187,7 karátos, drágakő-minőségű nyers gyémántját találták meg az ország északi részén működő Diavik gyémántbányában.

5

A bányát üzemeltető Rio Tinto a Diavik Foxfire nevet adta a gyémántnak. A társaság közleménye szerint a valaha Kanadában kibányászott második vagy harmadik legnagyobb nyers gyémántot augusztusban hozták a felszínre. Jelenleg a londoni Kensington palotában állítják ki, később Antwerpenben fogják felbecsültetni. A Rio Tinto arra számít, hogy a nyers kőből legalább egy 50 karátos gyémántot tudnak csiszolni.

1
A kanadai Északnyugati területek távoli vidékén álló bányából évente 6-7 millió karátnyi, többségében nagy, fehér, drágakő-minőségű gyémántot termelnek ki. A Diavikban 2003-ban kezdték meg a munkát és várhatóan 2023-ig folytatják a kitermelést.

3

A kanadai Diavik gyémántbánya

4
A világ legnagyobb, drágakő-minőségű gyémántját, a 3106 karátos Cullinan-gyémántot 1905-ben találták Dél-Afrikában. Számos drágakövet csiszoltak belőle, ezek közül a két legnagyobb a brit koronaékszereket díszíti.

7


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!