Ókori műtőt fedeztek fel Páfosz kétezer éves romjai között

Bronzból és vasból készült orvosi eszközöket fedeztek fel a ciprusi Páfosz csaknem kétezer éves romjai között a krakkói Jagelló Egyetem régészeti intézetének kutatói. A szakemberek a város nyugati, tengerparti részén lévő Nea-Páfoszban végeztek ásatásokat, amikor rátaláltak a szerintük egykor műtőként használt helyiség maradványaira a hajdani agora keleti csarnokánál. A régészek hat darab sebészeti eszközt találtak: öt közülük bronzból, egy pedig vasból készült.

ciprusPáfosz romjai között találtak rá az ókori műtő maradványaira (Forrás: Wikipedia/Sergey Galyonkin)

Az eszközöket egy bronzdobozban tarthatták, amelynek a maradványait szintén megtalálták a szakemberek. A leletek között van egy hosszú vékony kanál, néhány fogó és olyan eszközök, amelyeket feltehetőleg csontok rögzítéséhez használtak. Az ásatási munkálatokat vezető Ewdoksia Papuci-Wladyka szerint nagyon hasonló leletek kerültek elő annak idején a pompeji sebészorvos házából.

ciprus-3Forrás: Ewdoksia Papuci-Władyka / Jagiellonian University

A régészek egykor olajok, parfümök és gyógyszerek tárolására használt edényeket és olajlámpásokat is találtak. A tárgyak mellett Traianus (98-117) és Hadrianus (117-138) római császárok idejéből való bronzérmék is előkerültek. A kutatók szerint a csarnok egy földrengés következtében omlott össze, és többé nem építették újjá.

ciprus-2Páfosz (Forrás: Wikipedia/flickr/Carole Raddato)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!