Nyugdíjba vonul Diego, a faját megmentő galápagosi óriásteknős

Nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, aki arról vált ismertté, hogy több száz utódot nemzett egy tenyészprogram során, ezzel megmentve faját (Chelonoidis hoodensis) a kihalástól.

Forrás: Wikimedia Commons/Kaldari

A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza az Egyesült Államokból a szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó vadregényes Españolára. Az óriásteknősök ugyan már elkezdhették felfedezni új otthonukat, de egy ideig karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan szigetet.

Forrás: Wikimedia Commons/Kaldari

Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt. A program rendkívül sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra. A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett, a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százalékának világrajövetele köszönhető neki – írja a BBC hírportálja.

Diego the giant tortoise is retiring after his high sex drive helped save his entire species

After 40 years of hard work, Diego the giant tortoise is retiring. His exceptional sex drive helped save his entire species. https://cbsn.ws/35TbxXV

Közzétette: CBS News – 2020. január 14., kedd

 

Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram “történetének egy fontos fejezete zárult le”. Nagyjából 50 évvel ezelőtt a Chelonoidis hoodensis fajnak mindössze két hím és 12 nőstény egyede élt a szigeten. A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a 20. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!