Nyomkövetővel védik az elefántokat Kenyában

GPS-nyakörvvel szereltek fel húsz elefántot a vadvédelmi szakemberek Kenyában, hogy nyomon kövessék az állatok mozgását, és összefogják a kelet-afrikai ország világhírű Tsavo térségére irányuló természetvédelmi erőfeszítéseket.

Forrás: flickr/John Hickey-Fry

A kenyai vadvédelmi szolgálat, valamint a Save The Elephants és a Tsavo Trust nevű természetvédő szervezetek munkatársai tíz bikát és tíz tehenet szereltek fel GPS-nyomkövetővel január 29. és február 4. között a Tsavo természetvédelmi területen, amely több mint 12 ezer elefántjával az ország legnagyobb populációjának ad otthont.

Forrás: Save The Elephants

A kenyai vadvédelmi szolgálat közleménye szerint a nyakörvek révén a szakemberek értékes információkat nyernek az elefántok mozgásáról – a megjelölt állatok egyike például kétszer is áthaladt egy vasúti pályán a nyakörv felkerülését követő második napon –, ami a jövőben segíteni fogja az infrastrukturális beruházások és a földhasználat megtervezését. Az adatok továbbá hasznos információkkal szolgálnak az elefántok élőhelyeiről és arról, hogy miként alkalmazkodnak az infrastrukturális fejlesztésekhez, valamint az állatok védelmére irányuló erőfeszítéseket is segítenek hatékonyabbá és koncentráltabbá tenni.

Forrás: Wikimedia Commons/Mgiganteus 

Február elején a közép-afrikai Gabon jelentette be, hogy GPS-nyomkövetővel látja el erdei elefántjait, hogy megakadályozza orvvadászatukat, és elejét vegye az elefántcsont illegális kereskedelmének.

Forrás: Tsavo Trust/Richard Moller


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!