Negyven kilogramm műanyaghulladékot találtak egy bálna gyomrában

Negyven kilogramm műanyag zacskót találtak egy bálna gyomrában, melynek tetemét a Fülöp-szigeteken mosta partra a tenger – számolt be róla a The Guardian online kiadása. A fiatal Cuvier-féle csőröscet emésztőrendszeri sokk miatt pusztult el, miután több tucatnyi műanyag zacskót nyelt le.

Forrás: D’ Bone Collector Museum

A Mindanao szigeti Davao város D’Bone múzeuma a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a boncoláskor 40 kilogramm műanyaghulladékot, köztük 16 rizses zsákot, négy, banánültetvényeken használt zsákot és rengeteg bevásárlózacskót vettek ki az emlős gyomrából. A múzeum tengerbiológusai szerint soha ennyi műanyagot nem találtak egyetlen bálnában sem. Darrell Blatchley, a múzeum tulajdonosa elmondta, hogy az elmúlt tíz évben boncolt delfinek és bálnák közül 57-et ölt meg a gyomrukba jutott műanyag.

The final cause of death is in for the death of the juvenile male curvier beaked whale we recovered March 16 2019. 40…

Közzétette: D’ Bone Collector Museum Inc. – 2019. március 16., szombat

 

Rohamosan nő az eldobható műanyagzacskók használata Délkelet-Ázsiában. 2017-ben az Ocean Conservancy tengervédő szervezet azt állapította meg, hogy Kínában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Vietnamban több műanyagot zúdítottak az óceánba, mint a világ többi részén együttvéve.

Tavaly júniusban például Thaiföld déli partjainál azután pusztult el egy cet, hogy több mint 80 műanyag zacskót nyelt le. Biológusok becslései szerint csak a thai vizekben évente 300 vízi állat – a delfinek és a bálnák mellett sok tengeri teknős – pusztul bele a műanyagszennyezésbe.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!