Mumbai legkülönlegesebb látnivalói

Számos oka van annak, hogy Indiát látni kell. Az egyik ilyen pedig: Mumbai. A város a Mumbai nevet, amelynek jelentése „istenanya”, már a 16. század óta viseli. Ezt később angolosították, így lett Bombay, de 1996-tól ismét az eredeti nevét használják hivatalosan. India legnépesebb városa a világranglista negyedik helyét foglalja el lakóinak száma alapján. Rengeteg féle kultúra, vallás és nyelv keveredik itt, így Mumbai igazán színes és változatos hely, ahová érdemes legalább egyszer ellátogatni. A lakosság több mint 13 millió főből áll, akik nagyjából 200 különböző nyelvet vagy dialektust használnak.

Mumbai lakóinak 60 százaléka a hindu vallás szerint él, 25 százalékuk muzulmán, a többiek között pedig akadnak keresztények, buddhisták és zsidók. Mumbai az egyik legfontosabb város India kereskedelmének és pénzügyi szférájának tekintetében, valamint a világpiaci szempontok alapján is. Itt található az Indiai Takarékbank, a Mumbai Tőzsde és az Indiai Nemzeti Tőzsde. Jelentős a személyhajó-, valamint a teherhajó-forgalom, ami a város természetes tengeri kikötőjében zajlik. Az időjárás meglehetősen periodikus a térségben: márciustól októberig tart az esős évszak, amikor a hőmérséklet általában 30 fok fölött van. A júniustól szeptemberig tartó ciklus pedig a monszunok időszaka. Novembertől februárig a száraz évszak uralkodik a városban, amikor szinte alig van csapadék, az idő pedig enyhébb, hűvösebb.

Mumbai, India

Az egyik legszebb és legismertebb épület Mumbaiban a Hadzsi Ali Dargah, amely egyben mecset és síremlék is.

Mumbai, India

Mumbai, India

A Chhatrapati Shivaji állomást az UNESCO a világörökség részeként tartja számon. A viktoriánus stílusú épület hagyományos indiai elemekkel csodálatos kompozíciót alkot, az indiai vasút egyik székházaként.

Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai, India

1924-ben épült George Wittet tervei alapján V. György, angol király látogatásának tiszteletére az a monumentális kapu, amely Mumbai városának jelképe lett. A 26 méter magas India kapuja bazaltból készült, a hindu és muszlim művészeti jegyeket egyaránt magán hordozó kapu a kikötőben fogadja a hajóval Mumbaiba érkezőket.

Mumbai, India

India kapuja közelében található a híres Taj Mahal vagy Tádzs Mahal hotel, amely 1903 óta fogadja a vendégeket 565 szobájában. Az eredeti tervek egy indiai építész munkái voltak, ám később egy brit mérnök is csatlakozott hozzá, így született meg a csodálatos, indo-szaracén stílusú palotaszálló. Korábban olyan hírességek szálltak meg itt, mint a The Beatles, Bill Clinton, V. Harald norvég király és Szonja norvég királyné, Mick Jagger, Barack Obama vagy Oprah Winfrey.

Mumbai, India

Mumbai, India

Az India kapujától hajóval látogatást tehetünk az Elefánt-szigetre, amelyen több ezer éves barlangok találhatók. Az ősi barlanghálózat számos művészeti alkotást, szobrokat, domborműveket és mitikus történetek ábráit rejti.

Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai, India

A városban a szegénység számtalan helyen felüti a fejét, pedig Mumbai-szerte rengeteg luxushotel és felhőkarcoló is megtalálható. A város szívében helyezkedik el a Dharavi nyomornegyed, amely a világ egyik legnagyobb szegény lakta települése. Csaknem 2 millió ember él itt, az egy főre eső terület pedig sok helyen kevesebb, mint 2 négyzetméter. Leírhatatlan, mekkora szegénység uralkodik a negyedben. Ez a két ellenpólus: a szegénység és a gazdagság különösen eltávolodik egymástól Mumbaiban.

Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai, India

Mumbai, India


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!