Műanyagevő hernyók segíthetnek megtisztítani a világot

A leggyakrabban használt és szinte lebonthatatlan műanyagot, a polietilént (PE) is képes elfogyasztani a nagy viaszmoly (Galleria mellonella) hernyója – írják spanyol kutatók a Current Biology című szaklapban. Mivel nagy sebességgel képes az állat lebontani a műanyagot, a szakértők szerint nagy az esély a felfedezés biotechnológiai hasznosítására. Különleges tevékenységét véletlenül fedezték fel.

Nagy viaszmoly (Fotó: Wikipedia/Simon Hinkley/Ken Walker, Museum Victoria) 

“Munkám miatt csirkeembriókkal foglalkozom, de emellett hobbiméhész vagyok” – mondta el a tanulmányban résztvevő Federica Bertocchini, az Universidad de Cantabria munkatársa, aki az észak-spanyolországi Santanderben lévő otthonában az egyik kaptár tisztításakor találta a kis hernyót. “A pollenmaradványokkal táplálkozó hernyók a méhészek számára olyanok, mint a pestis”, ezért egy műanyag zacskóba dobta a lárvákat, egy idő után azonban észrevette, hogy a zacskón apró lyukak keletkeztek, a hernyók pedig kiszabadultak.

Fotó: CSIC Communications Department

A megfigyelés nyomán kezdtek kutatásba a szakértők. Kiderítették, hogy 100 viaszmolylárva tizenkét óra alatt 92 milligrammot képes elfogyasztani egy átlagos műanyag zacskóból. “Ez nagyon gyors lebontás, gyorsabb, mint bármi más, amit eddig tudományosan bemutattak” – mondta Bertocchini. “Feltételezésünk szerint a gyors lebontásért egy molekula vagy enzim a felelős, amit megpróbálunk izolálni. Ezután ezt az enzimet nagyobb mennyiségben állíthatnánk elő és a műanyag szemét lebontására használhatnánk” – reméli a kutató.

Fotó: Federica Bertocchini, Paolo Bombelli, Chris Howe  

Más organizmusokról, például gombákról és baktériumokról is ismert, hogy képesek lebontani a műanyagot. Az elmúlt évben fedezték fel a japán Kiotói Műszaki Egyetem szakértői az Ideonella sakaiensis nevű baktériumot, amely képes megemészteni a PET-palackokat. Ahogy azonban más, korábban felfedezett “műanyagevő”, az Ideonella is távol áll még attól, hogy megoldást jelentsen a műanyagszemét globális problémájára. Optimális körülmények között és 30 Celsius-fokos hőmérséklet mellett hat hétre van szüksége, hogy egy kis darab polietilén-tereftalátot (PET) elfogyasszon. A polietilén lebontásában a nagy viaszmoly ennél jóval gyorsabb. Ezt a kőolajból előállított szintetikus polimert elsősorban zacskók készítésére használják, melyből évente világszerte 60 millió tonnányi készül – emelte ki Bertocchini.

A műanyag biológiai úton szinte egyáltalán nem bomlik le. A plasztikszemét nagyon gyakran a természetbe kerül, a tengerekben a halak és a vízi madarak el is fogyasztják, ezzel a táplálékláncot is szennyezi.

MTI, EurekAlert


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!