Mitől sárgul a Tádzs Mahal?

Indiai és amerikai kutatók közösen keresték a választ arra, mitől veszítette el ragyogó fehér színét a világ leghíresebb síremléke.

4

A Tádzs Mahal az indiai Agrában található mauzóleum elnevezése. Az épületkomplexumot Sáh Dzsahán mogul sah 1632 és 1647 között építtette 1631-ben, gyermekszülésben elhunyt szeretett felesége, Mumtáz Mahal emlékére. Ennek része az a fehér márvány síremlék is. mely a világ egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága. 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára, mint kulturális helyszín, ám az utóbbi években fokozatosan veszti el eredeti ragyogó fehér színét. Amerikai és indiai kutatók feltételezése az volt, hogy a levegőben lévő szénrészecskék és szálló por miatt szükséges egyre gyakrabban a márványcsarnok és a minaretek felszínét tisztítani.

2

Agra városában és környékén az elmúlt évtizedekben megnövekedett energiaigény miatt nagy mennyiségű biomasszát és fosszilis tüzelőanyagot használnak, aminek következtében drasztikusan nőtt a levegőszennyezés mértéke. A kutatók 2011 november és 2012 júniusa között folyamatosan mérték ennek mértékét. A 2.5 mikronnál kisebb átmérőjű szennyező részecskéket szűrték és analizálták, majd összehasonlították az épület felszínéről vett mintával.

„A kutatás kimutatta, hogy a szennyeződések, amelyek elszíntelenítik a Tádzs Mahalt, barna- és fekete kőszén elégetéséből származó szemcsés részecskék.” – mondta el Michael Bergin, a kutatócsapat vezetője, a Georgia Institute of Technology professzora. Az épületet szennyező anyag ismeretében vált lehetővé annak leghatékonyabb eltávolítási módját kidolgozni. Az épületkomplexum fehér márvány falairól az indiai hatóságok egy speciális iszappakolással igyekeznek eltávolítani a rárakódott sárga szennyeződéseket.

5

7

8


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!