Minden, amit a grafitceruzák különböző fajtáiról tudni kell

A ceruza, ezen belül is a grafitceruza a legelterjedtebb íróeszközök egyike, amely minden háztartásban fellelhető, sokoldalú, hiszen iskolába, jegyzetelésre éppúgy használható, mint művészi szintű skiccelésre, rajzolásra, vagy műszaki rajzhoz.

Az adott tevékenységhez megfelelő grafitceruza kiválasztása mégsem olyan egyszerű feladat, ha nem vagy tisztában a jelölésekkel, fajtákkal. Cikkünkkel a grafitceruzák útvesztőjében való eligazodásban igyekszünk segíteni, hogy megtalálhasd a tökéletes darabot!

Egy kis grafitceruza-történelem

A ma ismert, és már hétköznapinak számító grafitceruza komoly változásokon ment át az előző évszázadok alatt, mire megszületett a méltán népszerű változata. A Mesés cuccok ceruzakínálatában többféle felhasználásra, többféle minőségben és keménységben találsz íráshoz, rajzoláshoz megfelelő grafitceruzákat.

A grafitceruza előtti időkben fémezüstből vagy ólomból, valamint faszénből vagy krétából faragott írószerszámokat használtak, ezeket váltották fel a XVI. századtól a szénszármazékból, vagyis grafitból készült ceruzák. 

Az első ceruzagyár 1761-ben kezdte meg működését Németországban. Érdekesség, hogy a cég, a Faber Castell még ma is létezik, és napjainkban is az egyik legnagyobb ceruzagyártó. 

Majd további újítások révén az osztrák Hardtmuth és a francia Conté 1795-ben szabadalmaztatták a ceruzagyártás folyamatát. A fából készült foglalatba kiégetett grafit és agyagkeverék került. A fa minősége sem lényegtelen, ez is befolyásolja egy ceruza használhatóságát – lásd hegyezés, vetemedés.

Később, ahogy nőtt az előállítandó ceruzamennyiség, a természetes grafit helyett mesterséges grafit került az írószerekbe.

A grafitceruzák és a keménység

A grafitceruzák leglényegesebb tulajdonsága a keménység, amely a grafitbetét jellemzője, és attól függően változik, hogy a grafithoz milyen adalékanyagokat kevernek. 

A karcolási keménységet betűvel jelölik, H, B, HB és F jelöléssel találkozhattál már. A H, vagyis hard a kemény, nyomot alig hagyó világosabb grafitra utal, míg a skála másik végén elhelyezkedő B, azaz black a puhább, sötétebb árnyalatú grafitok jelölése. Ezek jobban maszatolódnak, gyorsabban kopnak. 

A betű előtti számok a tónusértéket jelölik, azt, hogy mennyire világos vagy sötét. Választásunk attól függ, hogy milyen célra szeretnénk használni a ceruzát, ugyanis mindegyik keménység más tulajdonságot takar. Alapszabályként elmondható, hogy íráshoz a legjobb a könnyen radírozható, nem kenődő HB, árnyaláshoz, tónusozáshoz, művészi rajz készítéséhez a B-9B, műszaki rajzoláshoz az F-9H keménységű grafitceruza. 

Milyen egyéb tulajdonságai fontosak még a grafitceruzáknak?

A karcolási keménységen innen és túl nagyon fontos szempont még a grafitceruzák minősége, akármilyen célra is használjuk. 

A lehető legjobbat igyekezz beszerezni, ugyanis a gyenge minőséggel csak rosszul jársz: amellett, hogy törékeny és gyorsan kopik, rajzolásnál még a végeredmény sem lesz az igazi.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!