Milyen előírások vonatkoznak az egyéni védőeszközök élettartamára?

A veszélyes munkakörülmények között dolgozó munkavállalók egészségének és testi épségének megóvása a munkáltatók felelőssége egyéni védőeszközök, valamint biztonságos munkafeltételek biztosítása révén. 

Nem elegendő azonban csak biztosítani ezeket az eszközöket, a dolgozókat be is kell tanítani azok szakszerű viselésére, valamint rá is kell venni őket arra, hogy megfelelően viseljék azokat a munkavégzés teljes időtartama alatt. Az egyes egyéni védőeszközök élettartama véges, valamint az előírt védelmi szint csak rendszeres karbantartással garantálható.

Az egyéni védőeszközök indokoltsága

Az egyéni védőeszközök a munkavállalók védelmének utolsó lépcsőfokát jelentik. Az Épkézláb Munkaruha egyéni légzésvédelmi eszközei, valamint egyéb védőeszközei megfelelnek a szabványoknak, előírásoknak, ezáltal biztosítani tudják a megfelelő védelmi szintet.

Elsőként a munkahely biztonságosságát kell szavatolni a veszélyek minimalizálásával. Második körben adminisztratív intézkedéseket kell hozni, korlátozni kell a veszélyes helyeken, veszélyforrásokkal történő munkavégzés időtartamát.

Ezt követik az egyéni védőeszközök az egyes munkavállalók szintjén, amelyek mivel tönkremehetnek, meghibásodhatnak, továbbá a megfelelő használatuk a dolgozótól függ, csak az utolsó védelmi vonalat jelentik a szennyeződések, fizikai veszélyek ellen.

Munkavédelmi törvény, illetve előírások határozzák meg az egyes védelmi szinteket, amelyeket a védőeszköznek biztosítania kell.

Védőeszközök élettartama

A munkáltató kötelessége az egyéni védőeszközök biztosítása, azonban a munkavállaló felelőssége, hogy használat előtt mindig ellenőrizze azokat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy jó állapotban vannak. 

Egyes kritikus fontosságú egyéni védőeszközök esetében a következők a használat feltételeit, a viselhetőség időtartamát meghatározó tényezők:

  • kockázat súlyossága
  • a kockázatnak való kitettség gyakorisága
  • a munkavégzés helyének jellemzői
  • a védőeszköz teljesítménye és hatásfoka
  • a viselés általi többletterhelés mértéke

A legtöbb egyéni védőeszköznek nincs kihordási ideje, azonban van néhány, lejárati vagy minőségmegőrzési idővel rendelkező, amelynek biztonságos használata csak ez időtartamra garantált, ezt követően veszélybe kerül az a képessége, hogy a tervezett védelmet nyújtsa: 

  • ipari védősisakok: anyagtól függően 3-10 év
  • légzésvédő eszközök: 5-6 év
  • különleges védőruházatok: 5-6 év
  • leesés elleni eszközök: 5-10 év

A munkáltató köteles gondoskodni az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatáról, felülvizsgálatáról a védelmi szint fenntartása érdekében, továbbá kötelessége biztosítani azok higiénés állapotát, tisztítását, karbantartását, javítását, szükség esetén pótlását.

A lejárati idővel rendelkező egyéni védőeszközök esetén, amennyiben a lejárati idő előtt semmilyen, cserét szükségessé tevő probléma nem merül fel, gondoskodni kell azok élettartam utáni cseréjéről.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!